O κ. Ν. Παπαθανάσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβε στη δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης του ανέθεσε τις αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η χώρα για την αναπτυξιακή της τροχιά.

Έτσι, ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του πολιτεύτηκε στις φετινές εκλογές και με επιτυχία, έχει υπό την εποπτεία του τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Αναπτυξιακού Νόμου και ό,τι άλλο υπάρχει γενικώς και ειδικώς.

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπαθανάσης κάνει συχνές τηλεπτοπτικές εμφανίσεις ο οποίος ως επί το πλείστον αναφέρεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αξιοποίηση τους και την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ο ίδιος με προηγούμενη θητεία στην αγορά γνωρίζει τις ανάγκες χρηματοδότησης τους.

«Μπακαλίστικα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας χθες εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και τοποθετήθηκε για το θέμα της ακρίβειας και του ΦΠΑ.

Αφού ξέκοψε κάθε ενδεχόμενο για τη χορήγηση νέου fuelpass με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα έκλεισε και κάθε παράθυρο μείωσης του ΦΠΑ.

Μάλιστα, με έναν «μπακαλίστικο» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται υπολογισμό υποστήριξε πως είναι πιο συμφέρουσα η χορήγηση του market pass σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 6%: «Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Μία τετραμελής οικογένεια που έχει περίπου 520 ευρώ αγορές τροφίμων το μήνα, εμείς επιστρέφουμε 52 ευρώ. Η αντιπολίτευση τι λέει; Να μειώσουμε από το 13% στο 6% τον ΦΠΑ. Αυτές οι 7 ποσοστιαίες μονάδες αντιπροσωπεύουν κατ ουσίαν 32 ευρώ. Εμείς δίνουμε λοιπόν 52 ευρώ και θέλω να σας πω ότι αυτή η προσπάθεια έχει συνεχιστεί και δόθηκε και η παράταση αυτών των τριών μηνών προκειμένου να στηρίξουμε ένα μέρος της ακρίβειας.

———————

Mytilineos

Ο Αύγουστος είναι μήνας των θερινών διακοπών και η αλήθεια είναι πως εμάς τους δημοσιογράφους μας δυσκολεύει στην αναζήτηση είδησης.

Στο επιχειρηματικό, όμως, ρεπορτάζ όλο και κάτι κινείται.

Και η Mytilineos στην καρδιά του πλέον καλοκαιρινού μήνα έχει πράγματα να ανακοινώσει και μάλιστα θετικές ειδήσεις. Δεν ξέρω κιόλας αν η εταιρεία για κάποιο λόγο προτιμά τον Αύγουστο για να κλείνει τα deals.

Έτσι, χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε μία καλή εξαγορά στον τομέα της ενέργειας. Απέκτησε την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ και αυτό που πετυχαίνει είναι να διευρύνει και να μεγαλώσει κι άλλο τα μερίδια της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέες εξαγορές

Η χρονιά που πέρασε για τη Mytilineos – αν είναι να κάνουμε έναν απολογισμό ως είθισται λίγο πριν τον Σεπτέμβριο στην οικονομική επικαιρότητα – ήταν γεμάτη υψηλές επιδόσεις και εξαγορές.

Όπως μαθαίνω αυτόν τον μήνα η εταιρεία ολοκληρώνει την ενσωμάτωση της Watt +Volt, την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που απέκτησε το 2022 – πάλι τον μήνα Αύγουστο και επίσης κλείνει και τη συναλλαγή της απόκτησης της Unison Facility Services, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων.

Όμως, πηγή μου, μου λέει πως τέλος του Αυγούστου η Mytilineos ετοιμάζει και κίνηση «ματ» στη Μεταλλουργία. Την είχε αναγγείλει άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Και μάλλον ο κ. Μυτιληναίος αν και ευρισκόμενος σε διακοπές μάλλον ετοιμάζει, σύμφωνα με όσα μαθαίνω και κάποια άλλη κίνηση πέραν αυτής που αναμένουμε στον τομέα της Μεταλλουργίας…

———————-

AVAX

Και μιας και αναφέρθηκα στην πώληση της Volterra θα μείνω για λίγο στον όμιλο AVAX

Ο όμιλος, περνά ένα ζόρικο καλοκαίρι μετά και το τραγικό δυστύχημα από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, που προκάλεσε τον θάνατο ενός πολίτη. Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για τις συνθήκες του δυστυχήματος τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια εργασιών που είχε αναλάβει ο AVAX είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης ο όμιλος, ο οποίος με βάση και τα ετήσια οικονομικά του αποτελέσματα, όπως θα έχετε ενημερωθεί και από τη στήλη Il Postino, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη παράδοση έργων που έχει αναλάβει αλλά και γενικώς τα οικονομικά του προσπαθεί να τα στρώσει… Θα φανεί αν το καταφέρει με επιτυχία.

Ξεφόρτωμα

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου σε μία απόπειρα να ενισχυθεί οικονομικά ξεκίνησε να ξεφορτώνει διάφορες δραστηριότητες. Θα θυμίσω την πώληση της συμμετοχής του στην κοινοπραξία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, κι ενώ χθες ανακοίνωσε – αν και προ ολίγων μηνών το διέψευδε – και την πώληση και του χαρτοφυλακίου της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Volterra. Έτσι αποεπένδυσε τελείως από την ενέργεια.

Θα φανεί στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 αν η AVAX πετυχαίνει να γυρίσει το χαρτί… ή αλλιώς αν πρέπει να ξεφορτωθεί και κάτι άλλο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories