Λίστα

Για μία ακόμη χρονιά δημοσιοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, εκείνων δηλαδή των νομικών και φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ σε δημόσιο ή και ΕΦΚΑ.

Σε αυτή τη λίστα που καθιερώθηκε η δημοσίευση της από το 2017, ως «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής και έκανε την τελευταία της εμφάνιση το 2019 κι εκ τότε την είδαμε ξανά πριν από λίγες ημέρες, διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων την εμφάνιση των ίδιων και ίδιων εταιρειών – φαντασμάτων όπως π.χ. την Πειραϊκή Πατραϊκή αλλά και επιχειρήσεων με νωπή ακόμη την ιστορία αποφυγής καταβολής οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ουσία, πάντως, είναι μία: Κι ενώ το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε και μπήκαν οι συνεπείς φορολογούμενοι στη στενωπό των μνημονίων, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανεξόφλητα.

Σε άλλες περιπτώσεις οι μέτοχοι ή οι ιδιοκτήτες των εταιρειών τους δεν υφίστανται πια, όπως και περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να δεσμευτούν και να κατασχεθούν και να αποπληρωθούν οι οφειλές, και σε άλλες περιπτώσεις τα χρέη με το κόλπο του νέου ΑΦΜ συνεχίζουν και επιβαρύνουν τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ειδοποίηση

Η τελευταία λίστα, λοιπόν, των μεγαλοοφειλετών περιλαμβάνει 16.839 νομικά πρόσωπα με συνολικά χρέη 106,5 δισ. ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ και 10.168 φυσικά πρόσωπα με χρέη επίσης προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ συνολικού ύψους 36,1 δισ. ευρώ.

Πάνω κάτω δηλαδή όσο το 65% με 70% του ΑΕΠ της χώρας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ: «Οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 02/08/2022, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 02/08/2023. Οι οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 07/2022 και προγενέστερα».

Επιπροσθέτως, οι οφειλέτες ειδοποιήθηκαν με μηνύματα από την εφορία και τον ΕΦΚΑ έως και οκτώ ημέρες πριν τις 2 Αυγούστου.

ΑΕΚ

Στη λίστα των μεγαοοφειλετών συναντάμε και φέτος την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΚ του μεγαλομετόχου κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.

Για την ακρίβεια στη λίστα αναγράφεται: «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το ΑΦΜ της είναι το: «094075808» και η διεύθυνση έδρας «ΠΑΡΟΔΟΣ ΟΔΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΘΕΣΗ ΜΑΖΑΡΕΚΟ 0» στην περιοχή «19004 ΣΠΑΤΑ».

Το συνολικό ύψος των χρεών της ΑΕΚ στο δημόσιο είναι 387.598.729,77 ευρώ. Με τη βασική οφειλή σε ΔΟΥ και ελεγκτικά κέντρα να ανέρχεται στα 148.288.811,35 ευρώ. Τα «συνεισπραττόμενα δημοσίου» έχουν υπολογιστεί στα 239.309.918,42 ευρώ. Αυτές οι δύο κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών μας βγάζουν τα σχεδόν 387,6 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΚ έχει όμως και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e- ΕΦΚΑ. Το σύνολο τους ανέρχεται στα 3.602.812,86 ευρώ. Και προκύπτει το ποσό αυτό από τη βασική οφειλή 1.798.677,17 ευρώ και τα «συνεισπραττόμενα e-ΕΦΚΑ» ύψους 1.804.135,69 ευρώ.

Τα «φέσια», λοιπόν, της ΑΕΚ προς το κράτος συνολικά ξεπερνούν τα 391 εκ. ευρώ.

Κόλπο

Το ΑΦΜ της σημερινής ΑΕΚ δεν είναι αυτό που αναγράφεται στη λίστα των μεγαλοοφειλετών. Έχει αλλάξει.

Και άλλαξε με το μεγάλο κόλπο του 2013 όταν αθλητικές ομάδες με τεράστια χρέη προς το δημόσιο πατώντας σε σχετική νομοθεσία πτώχευαν, υποβιβάζονταν σε κατηγορίες πρωταθλήματος και στη συνέχεια αλλάζοντας ΑΦΜ και πειράζοντας… και λίγο την επωνυμία έμπαιναν στα γήπεδα «καθαρές…»

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ΑΕΚ που έπεσε στη Γ Εθνική Κατηγορία του πρωταθλήματος για να εμφανιστεί μετά ως «σωτήρας» ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μελισσανίδης και να την αποκτήσει «καθαρή» από χρέη.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Η ΑΕΚ, λοιπόν, υπάρχει και σήμερα. Κι έχει και διοικητικό ηγέτη τον κ. Μελισσανίδη.

Και παίζει ποδόσφαιρο μέσα στα γήπεδα κανονικά και κάνει και πρωταθλητισμό. Όμως τα χρέη μένουν εκεί. Τα 391 εκ. ευρώ βαρύνουν τους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα η συμμετοχή της ομάδας στην Super League 1 προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς τον ανταγωνισμό.

Τι εννοώ;

Άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Για να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους, δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια και τηρούν τη νομιμότητα.

Η ΑΕΚ, όμως με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μελισσανίδη δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για αυτά τα 391 εκατ. ευρώ.

Δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό η συμμετοχή της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα;

Ο κ. Δ. Μελισσανίδης

Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας δεν έχει ευθύνη για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Προφανώς, βρίσκει πατήματα και το κάνει θυμίζοντας το γνωστό: «Εις υγείαν των κοροΐδων…»

Άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, δείχνει πως το ελληνικό κράτος αρέσκεται στο να κάνει κάποιους «τζάμπα μάγκες».

Τα χρέη αυτά τρέχουν και το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προχωρά στη διαγραφή τους και συνεχίζει να τα εμφανίζει και να τα δημοσιοποιεί με όλες τις προσαυξήσεις θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Και στην περίπτωση της ΑΕΚ, υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα – κι ας έχει αλλάξει το ΑΦΜ – απ’ όπου μπορούν να εισπραχθούν αυτά τα χρέη.

Θα τολμήσει το ελληνικό δημόσιο να το κάνει;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories