Η κυκλοφορία στον ποταμό Ρήνο έχει διακοπεί στο ύψος της Βασιλείας, στη βορειοδυτική Ελβετία, λόγω ενέργειας ακτιβιστών για το κλίμα, δήλωσε σήμερα το πρωί η αστυνομία του καντονιού.

Ρήνος: Πέφτει συνεχώς η στάθμη του από την ξηρασία [γραφήματα]

«Είμαστε σε στενή επαφή με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην επιχείρηση», διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας και η κυκλοφορία «έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας».

Περίπου δέκα πλοία έχουν αποκλειστεί και η κυκλοφορία στον ποταμό έχει διακοπεί. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε ώστε να μην τραυματιστεί κανένα εμπλεκόμενο πρόσωπο», υπογράμμισε.

Η ενέργεια περίπου δέκα ακτιβιστών ξεκίνησε πριν από τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) από τη Γέφυρα των Τριών Ρόδων στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να διαταραχθεί η μεταφορά καυσίμων στον Ρήνο, μία από τις κύριες διαδρομές του εμπορίου που διεξάγεται μέσω ποταμών στην Ευρώπη.

Έξι ακτιβιστές κατέβηκαν με σχοινιά από τη γέφυρα. Ξεδίπλωσαν δύο πανό που έγραφαν “Ελευθερία διακίνησης για τους ανθρώπους και όχι για τα δεξαμενόπλοια” και το σήμα Stop, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Keystone-STA.

Οι δυναμικές ενέργειες ακτιβιστών για το κλίμα πολλαπλασιάζονται στην Ελβετία, συχνά για να διακόψουν την οδική κυκλοφορία σε πολυσύχναστες αρτηρίες, μερικές φορές κολλώντας τα χέρια τους στην άσφαλτο.

Αυτή την εβδομάδα, δύο μέλη της Renovate Switzerland διέκοψαν επίσης το φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο ανεβαίνοντας πάνω στη σκηνή, όπου οι διοργανωτές τους επέτρεψαν να μιλήσουν και να καταγγείλουν την έλλειψη βούλησης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν μερικές φορές οργή και καταγγέλλονται κυρίως από το UDC («Κόμμα του Ελβετικού Λαού-Δημοκρατική Ένωση Κέντρου», ευρωσκεπτικιστική, αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά), την ισχυρότερη παράταξη στο κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή στην Ελβετία, που χαρακτηρίζει τους ακτιβιστές –οι οποίοι πραγματοποιούν τις ενέργειές τους χωρίς ποτέ να ασκούν βία—«κλιματικούς τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green