Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του σιταριού, μετά την είδηση ότι το ρωσικό ναυτικό εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά σε ένα φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες στην περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σκαρφάλωσαν περίπου έως και 1,2%  στα 6,56 δολάρια το μπουσέλ, μετά την πτώση 1,5% την Παρασκευή.

Το Σάββατο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε την εκτίμησή του για τα φορτία ρωσικού σιταριού σε 48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για τη σεζόν 2023-24. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού θα προέρχεται πλέον από τη Ρωσία.

Σκληραίνει το πόκερ στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο μεταφοράς ξηρών εμπορευμάτων κατευθυνόταν προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ όταν ένα ρωσικό πολεμικό που περιπολούσε στην περιοχή  άνοιξε πυρ, όταν οι χειριστές του πλοίου δεν απάντησαν σε αίτημα για επιθεώρηση. Στη συνέχεια επετράπη στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του, είπε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει τι φορτίο μετέφερε.

Ρεσάλτο στρατιωτών

Ο ρωσικός στρατός επιβιβάστηκε στο σκάφος με τη βοήθεια ελικοπτέρου Ka-29.

«Αφού η ομάδα επιθεώρησης ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο πλοίο, το Sukru Okan συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι του Izmail», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι τα βήματα της Ρωσίας ισοδυναμούν με ντε φάκτο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών που απειλεί να διακόψει τη ροή σιταριού και ηλιόσπορων από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει προσωρινούς διαδρόμους από και προς τα λιμάνια αυτά της Μαύρης Θάλασσας σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της Μόσχας και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.

Λιμάνια

Η κυκλοφορία στα λιμάνια που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τη μεταφορά σιτηρών του ποταμού Δούναβη στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε σιλό και μονάδες μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων προϊόντων, με βάση δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που επικαλείται ο ιστότοπος Maritime Executive.

Ουκρανία: Ράλι στο σιτάρι μετά τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και απειλές κατά της ναυτιλίας έχουν ήδη κλείσει λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Οδησσό, καθιστώντας τους τερματικούς σταθμούς του ποταμού Δούναβη στο Ρένι και το Ιζμαήλ τις μόνες επόμενες επιλογές για θαλάσσιες εξαγωγές, όπως αναφέρεται. Αυτά τα δευτερεύοντα λιμάνια είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν τις μεγάλες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά μέχρι τώρα αποτελούσαν μια καλή εφεδρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities