Εντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, με παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις και από άλλες παραγωγούς χώρες για να αποφευχθούν πιθανές εγχώριες ελλείψεις.

Ήδη η αγορά προσπαθεί να καλύψει το κενό των 10 εκατομμυρίων τόνων που αφήνει το Νέο Δελχί, με του αναλυτές να προειδοποιούν για νέα άνοδο στις τιμές.

Οι τελευταίοι περιορισμοί της Ινδίας είναι σχεδόν πανομοιότυποι με αυτούς που επέβαλε το 2007 και το 2008 γεγονός που προκάλεσε ένα ντόμινο καθώς πολλές άλλες χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να προστατεύσουν τους τοπικούς καταναλωτές.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν από το «φρένο» στις εξαγωγές ρυζιού της Ινδίας

Ντόμινο

Αυτή τη φορά ο αντίκτυπος στις προμήθειες και τις τιμές θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σαρωτικός, καθώς η Ινδία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού σε σύγκριση με μερίδιο περίπου 22% πριν από 15 χρόνια, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες εξαγωγής ρυζιού όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Η Ινδία είναι τώρα πολύ πιο σημαντική για το εμπόριο ρυζιού από ό,τι το 2007 και το 2008. Η απαγόρευση της Ινδίας τότε ανάγκασε άλλους εξαγωγείς να εφαρμόσουν παρόμοιους περιορισμούς ως αποτέλεσμα ντόμινο», δήλωσε στο Reuters, ένας έμπορος δημητριακών με έδρα το Νέο Δελχί, o οποίος δεν κατονομάζεται.

Ο αντίκτυπος στις τιμές των βασικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο ήταν γρήγορος, αγγίζοντας τα υψηλά 15ετίας, αφού η Ινδία εξέπληξε τους αγοραστές τον περασμένο μήνα, επιβάλλοντας απαγόρευση στις πωλήσεις λευκού ρυζιού για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών. Το Νέο Δελχί είχε ήδη περιορίσει τις προμήθειες σπασμένου ρυζιού χαμηλότερης ποιότητας το 2022.

Φόβοι για αυξήσεις

Οι περιορισμένες προμήθειες ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω την τιμή του ρυζιού και τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων, πλήττοντας τους φτωχούς καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική, δήλωσαν αναλυτές και έμποροι. Οι εισαγωγείς τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένες προμήθειες που προκαλούνται από ασταθείς καιρικές συνθήκες και διακοπές στις αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα

«Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και άλλες εξαγωγικές χώρες είναι έτοιμες να ενισχύσουν το παιχνίδι τους, όλα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που προέρχεται από το έλλειμμα της Ινδίας», δήλωσε επίσης στο Reuters, ο Nitin Gupta, ανώτερος αντιπρόεδρος της Olam Agri India, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο.

«Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός στην πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα για εξαγωγές. Αυτός ο περιορισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για άνοδο των τιμών σε άλλες προελεύσεις, θυμίζοντας το αξιοσημείωτο ράλι τιμών που είδαμε το 2007/08».

Το 2008, οι τιμές του ρυζιού έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 1.000 δολάρια ανά τόνο αφού η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Βραζιλία και άλλοι μικροί παραγωγοί περιόρισαν τις εξαγωγές.

Περιορισμένο πλεόνασμα

Αυτή τη φορά, οι εξαγωγείς ρυζιού δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά περισσότερους από 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, καθώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν την τοπική ζήτηση εν μέσω περιορισμένου πλεονάσματος, είπαν στο Reuters τρεις αντιπρόσωποι παγκόσμιων εμπορικών οίκων.

Η Ταϊλάνδη , το Βιετνάμ και το Πακιστάν, οι δεύτεροι, τρίτοι και τέταρτοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο, αντίστοιχα, δήλωσαν πρόθυμοι να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, καθώς η ζήτηση για τις καλλιέργειές τους αυξάνεται μετά την απαγόρευση της Ινδίας.

Τόσο η Ταϊλάνδη όσο και το Βιετνάμ τόνισαν ότι θα διασφαλίσουν ότι οι εγχώριοι καταναλωτές τους δεν θα πληγωθούν από την αύξηση των εξαγωγών.

«Είναι απαράδεκτο για μια χώρα εξαγωγής ρυζιού να αντιμετωπίζει στενές προμήθειες και υψηλές εγχώριες τιμές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ, Nguyen Hong Dien.

Το Πακιστάν, που ανακάμπτει από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου έτους, θα μπορούσε να εξάγει 4,5 έως 5,0 εκατομμύρια τόνους από 3,6 εκατομμύρια τόνους του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού του Πακιστάν (REAP).

Ωστόσο, η χώρα είναι απίθανο να επιτρέψει απεριόριστες εξαγωγές εν μέσω διψήφιου πληθωρισμού, είπε ο αξιωματούχος.

Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρυζιού περιλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, την Κίνα, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπαγκλαντές.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% μετά την απαγόρευση της Ινδίας. Ένα επιπλέον κέρδος 15% θα μπορούσε να προκαλέσει περιορισμούς από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με traders σε διεθνείς εμπορικές εταιρείες.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα περιορίσουν τις εξαγωγές, αλλά πόσο θα τις περιορίσουν και πότε θα λάβουν τέτοια μέτρα», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί.

Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ εκτοξεύτηκαν στα υψηλά των τελευταίων 15 ετών, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να καλύψουν τις αποστολές για να αντισταθμίσουν τη μείωση των εξαγωγών της Ινδίας.

Ανησυχίες για το Ελ Νίνιο

Το ρύζι είναι βασικό προϊόν για περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 90% της καλλιέργειας υψηλής έντασης νερού παράγεται στην Ασία, όπου η εμφάνιση ξηρών καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο απειλεί τις καλλιέργειες σε βασικές χώρες παραγωγής.

Μετά από βροχοπτώσεις κάτω του κανονικού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Ταϊλάνδη συμβούλεψε τους αγρότες να περιορίσουν τις καλλιέργειες ρυζιού.

Στην Ινδία, η ακανόνιστη κατανομή των βροχοπτώσεων από μουσώνες οδήγησε σε πλημμύρες σε ορισμένες βόρειες πολιτείες που καλλιεργούν το ρύζι, ακόμη και όταν ορισμένες ανατολικές πολιτείες δεν είχαν βροχόπτωση για να ξεκινήσουν τη φύτευση.

«Θα πρέπει να δούμε για πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί της Ινδίας. Όσο περισσότερο ισχύει η απαγόρευση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για άλλους εξαγωγείς να αντισταθμίσουν το έλλειμμα», δήλωσε ο Peter Clubb, αναλυτής στο International Grains Council (IGC) στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής