Ποσοστό 15% της ολλανδικής Philips εξαγόρασε η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Ανιέλι της Ιταλίας με τη δέσμευση να υποστηρίξει την προσπάθεια του ομίλου να στραφεί από τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης στην υγεία.

Philips: Απολύει ακόμη 6.000 εργαζόμενους προσπαθώντας να σώσει την κερδοφορία της

Ως μέρος της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Exor, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Agnelli, μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της στο 20%. Η Exor ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποτελέσει «μακροπρόθεσμο επενδυτή μειοψηφίας».

Η Philips, η οποία ιδρύθηκε πριν από 132 χρόνια, σχεδιάζει μια στροφή από τα ηλεκτρονικά προς την τεχνολογία υγείας για να δώσει πνοή στην τιμή της μετοχής της που έχει υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τον Απρίλιο του 2021.

Ο John Elkann, διευθύνων σύμβουλος της Exor, δήλωσε: «Ο δρόμος της αλλαγής που ακολούθησε η Philips τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μια εταιρεία που συνδυάζει δύο τομείς —την υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία— στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».

Η Exor ανακοίνωσε είπε ότι απέκτησε το μερίδιο 15% μέσω αγορών μετοχών “on-market” και οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Philips δεν θα αποδυναμωθούν.

Το μεγάλο deal με ελληνική start up

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες η οικογένεια Ανιέλι επένδυσε στην ελληνική start up CNH Industrial, μια εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα,  η  CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο η οποία βρίσκεται υπό την έλεγχο της Ιταλικής δυναστείας Ανιέλι, εξαγόρασε το 100% των μετοχών την ελληνική  Augmenta Agriculture Technologies, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 2018 η Augmenta παρέχει σε αγρότες πολλών γεωγραφικών περιοχών προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείρηση των εισροών σε καλλιέργειες και την ανάλυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συνεργαζόταν με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven.

Η συνεργασία τους ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

Ο Δημήτρης (Τζιμ) Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης  ίδρυσαν την Augmenta Technologies το 2016 και βάλθηκαν να αποδείξουν στον κόσμο ότι μέσω της βελτιστοποίησης, όχι μόνο είναι δυνατή η καλύτερη βιωσιμότητα, αλλά και οι αγρότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη ενώ το επιτυγχάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ