Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να δημιουργήσουν ανθεκτικές, διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας για να προστατεύσουν την οικονομική τους ασφάλεια, ενώ παράλληλα προστατεύονται από τους κινδύνους που ενέχει η υπερσυγκέντρωση σε μια χούφτα χώρες, αναφέρει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η αμερικανίδα υπουργός αναμένεται να θίξει τις προκλήσεις της μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα σε μια σημαντική ομιλία που θα εκφωνήσει στο Λας Βέγκας, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε σε εγκαταστάσεις συνδικάτων, όπου οι εργαζόμενοι μαθαίνουν δεξιότητες για να εργαστούν σε έργα καθαρής ενέργειας.

Η ομιλία της Γέλεν έρχεται μέρες πριν από την επέτειο ενός έτους από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος περιλαμβάνει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της καθαρής ενέργειας, στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ο νόμος για τον πληθωρισμό

Όπως προκύπτει από αποσπάσματα της ομιλίας της, που παρουσιάζει το Reuters, η Γέλεν σχεδιάζει να επαινέσει τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως ο IRA, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της αμερικανικής παραγωγικής βάσης και «να μειώσει τα σημεία ασφυξίας, να μειώσει τις διαταραχές και να προστατεύσει την οικονομική μας ασφάλεια».

«Καθώς απομακρυνόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τους κινδύνους υπερσυγκέντρωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας», αναμένεται να τονίσει. «Σήμερα, η παραγωγή κρίσιμων εισροών καθαρής ενέργειας – από μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες έως κρίσιμα ορυκτά – είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες».

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας νωρίτερα φέτος σημείωσε ότι η Κίνα κατέχει τουλάχιστον το 60% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας για τις περισσότερες τεχνολογίες μαζικής παραγωγής, όπως ηλιακά φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, και το 40% της παραγωγής ηλεκτρολύτη.

Ανέφερε ότι τα κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για αυτές τις βιομηχανίες ήταν επίσης εξαιρετικά συγκεντρωμένα, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να προμηθεύει το 70% του καβαλτίου, την Κίνα το 60% των σπάνιων γαιών και την Ινδονησία το 40% του νικελίου. Η Αυστραλία αντιπροσωπεύει το 55% της εξόρυξης λιθίου και η Χιλή το 25%.

Η Γέλεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ επενδύουν εγχώρια για να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, βοηθώντας παράλληλα άλλες χώρες να επιταχύνουν τις δικές τους ενεργειακές μεταβάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια