Μια μικρή μειοψηφία αξιωματούχων της Federal Reserve τάσσεται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σταθερά για το υπόλοιπο του έτους. Αυτό αναμένεται να δείξουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg Economics. Τα πρακτικά θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg Άννα Γουόνγκ και Στιούαρτ Πολ, σε μια προεπισκόπηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 25-26 Ιουλίου έγραψαν επίσης ότι η πλειοψηφία «πιθανότατα διατήρησε επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ήπια προσγείωση.

«Οι αξιωματούχοι που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σταθερά μετά τον Ιούλιο – η μειοψηφία στο FOMC – μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών», ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Αν κρίνουμε από τον οριακά περιφρονητικό τόνο του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, μπορεί να είναι στην πιο μετριοπαθή πλευρά της επιτροπής».

Σε αχαρτογράφητα νερά η Fed – Γιατί ζητά πίστωση χρόνου

«Ξεφτίζει» ο επιθετικός λόγος

Οι δημόσιες παρατηρήσεις άλλων αξιωματούχων της Fed μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι ο ισχυρός βαθμός συναίνεσης που στηρίζεται στην επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης του τελευταίου ενάμιση έτους μπορεί να έχει αρχίσει να ξεφτίζει.

Ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, έχουν υποδείξει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Μισέλ Μπόουμαν έχουν την αντίθετη άποψη.

Τα «γεράκια» διατηρούν τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων

Επί του παρόντος, οι επενδυτές δεν αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αν και οι σιωπηρές πιθανότητες αύξησης στη συνεδρίαση της της 31ης Οκτωβρίου – 1ης Νοεμβρίου είναι υψηλότερη από αυτές για την αμέσως επόμενη συνάντησή τους στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Οι παρατηρητές της Fed θα πάρουν μία πρώτη γεύση για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed, από τον ίδιο τον Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της Fed του Κάνσας Σίτι στο Ουαϊόμινγκ την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ τα πρακτικά μπορεί να δίνουν μια αίσθηση του σχετικού μεγέθους κάθε στρατοπέδου στην επιτροπή τη στιγμή της συνεδρίασης του Ιουλίου, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τότε μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει την ισορροπία, υπογραμμίζουν οι Γιόνγκ και Πολ.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τριμηνιαία έκθεση για την αύξηση των μισθών που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου, η οποία έδειξε απότομη επιβράδυνση, και μια έκθεση της 3ης Αυγούστου για το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία αποκάλυψε επίσης συγκρατημένο ρυθμό αύξησης.

«Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των ανησυχιών ότι η αγορά εργασίας θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό», έγραψαν οι οικονομολόγοι του Bloomberg. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το συναίσθημα της FOMC έχει γίνει πιο έντονο από τη συνάντηση του Ιουλίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή