Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Federal Reserve – προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα ξεφύγουν από την ύφεση, αν και καλό θα ήταν να αναμένει κανείς το 2024 προτού μπορεί να είναι βέβαιος για αυτό.

Παρόλα αυτά τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παίζει πλέον το χαρτί της «στάσης αναμονής»

Ο στόχος του Τζερόμ Πάουελ, όπως διαμηνύει σε κάθε περίπτωση είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της Fedeeral Reserve, το 2%. Κι αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο καθώς ο πληθωρισμός αναδεικνύεται αρκετά επίμονος.

Τα «γεράκια» διατηρούν τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων

Στο πίσω μέρος του μυαλού των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής παραμένει η ανησυχία, ότι οι αυξήσεις στις τιμές μπορεί και πάλι να ξεφύγουν, κάτι που θα απαιτήσει σε σκληρότερες κινήσεις αργότερα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ήδη πιο επιθετικής σύσφιγξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

«Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι η εικόνα για τίποτα από όλα αυτά θα είναι ξεκάθαρη για τουλάχιστον δύο τρίμηνα, αν και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει, αγοράζοντας κάποιο χρόνο προς το παρόν για τη Fed», σχολίασε στο Bloomberg ο Τζόναθαν Μίλαρ, ανώτερος οικονομολόγος στην Barclays Capital Inc. «Η Fed φαίνεται να είναι πολύ μπροστά από τις αγορές αναγνωρίζοντας ότι η πορεία προς μια ήπια προσγείωση δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη».

Ο ορισμός της ύφεσης

Η επιτροπή επιχειρηματικού κύκλου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, η οποία κηρύττει επισήμως τις υφέσεις στις ΗΠΑ, ορίζει την ύφεση ως μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 21 μήνες για να δηλωθεί ένα τέτοιο συμβάν, αφού η ομάδα επεξεργαστεί στοιχεία και ενδείξεις.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ήπιας προσγείωσης, οι περισσότεροι οικονομολόγοι τη βλέπουν ως μετριασμό του πληθωρισμού χωρίς ύφεση ή σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Δύσκολο μονοπάτι

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, το μονοπάτι δεν είναι εύκολο: μια μελέτη από τον πρώην αντιπρόεδρο της Fed, Άλαν Μπλίντερ, σχετικά με 11 αυστηροποιήσεις νομισματικής πολιτικής από το 1965 έως το 2022, διαπίστωσε ότι οι τέσσερις κατέληξαν σε κάτι που προσεγγίζει αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα με σταθερό ή χαμηλότερο πληθωρισμό, οι υπόλοιπες οδήγησαν σε απότομη προσγείωση της οικονομίας ή επιτάχυνση στον πληθωρισμό δύο χρόνια αργότερα.

«Υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Richard Clarida, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2018 έως το 2022 και τώρα είναι παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος στην Pacific Investment Management Co. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή αίσθηση αυτού από την επόμενη άνοιξη.”

Περίοδος χάριτος

Οι αξιωματούχοι της Fed αναζητούν ακόμη μεγαλύτερη περίοδο χάριτος. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, ο όμιλος χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% πιθανότατα σύντομα μετά το 2025. Όμως τα περιγράμματα μιας μέτριας οικονομίας με σταθερές τιμές θα είναι αρκετά σαφή στα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι το επόμενο έτος.

Επειδή η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος είναι χρονοβόρα, η επιτροπή εκτιμά ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναμένουν επιτόκιο στο 4,6% στο τέλος του επόμενου έτους, το οποίο είναι δύο μονάδες υψηλότερο από τη μακροπρόθεσμη τάση και περίπου μισή μονάδα υψηλότερο από αυτό που εκτιμούν οι αγορές.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, και έχει σηματοδοτήσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων φέτος.

Ο Neil Dutta, επικεφαλής των οικονομικών στην Renaissance Macro Research LLC, βλέπει μια πιθανή «πληθωριστική έκρηξη» καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν εκ νέου.

Την ανησυχία του συμμετίζονται και οι τραπεζίτες της Fed που επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του λάθους της δεκαετίας του 1970, όταν η Fed εγκατέλειψε πρόωρα τις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα νέο πληθωριστικό ράλι σε διψήφια επίπεδα αργότερα.

«Το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους, φυσικά, θα ήταν να μην αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό τώρα», είπε ο Πάουελ τον Ιούλιο.

Επειδή τα οικονομικά δεδομένα φαίνονται συχνά ανάμεικτα σε σημεία καμπής και αναθεωρούνται αργότερα, και δεν είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε ένα τέταρτο αρνητικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια μιας μακράς επέκτασης, θα είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η Fed πέτυχε σε πραγματικό χρόνο.

Σε τελική ανάλυση, οι ΗΠΑ γνώρισαν δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης το πρώτο εξάμηνο του 2022 — κάτι που συνήθως συνιστά ύφεση σε άλλες οικονομίες.

«Στους περισσότερους κύκλους, ακόμη και σε ένα σημείο καμπής, δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι», δήλωσε η Julia Coronado, πρόεδρος της MacroPolicy Perspectives LLC και πρώην οικονομολόγος της Fed, η οποία ανησυχεί για τις υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Η μόνη ελπίδα για μια ήπια προσγείωση είναι να επιμείνουν σε αυτή την υπομονή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή