Υψηλότερος από το αναμενόμενο παρέμεινε ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τον προηγούμενο μήνα, καθώς το κόστος των ταξιδιών και των διακοπών αυξήθηκε, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 6,8% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας το ποσοστό 6,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Βρετανία: Απότομη πτώση στον πληθωρισμό του Ιουλίου

Αγκάθι το κόστος των υπηρεσιών

Ενώ η πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μείωσε τον πληθωρισμό από 7,9% τον Ιούνιο, το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,4%, αγγίζοντας τα υψηλά του Μαίου του 1992, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν ραγδαία. Υπήρξε επίσης αύξηση 1,7% στο κόστος ενοικίασης ακινήτων.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην G7

Σε συνδυασμό με την αύξηση ρεκόρ των μισθών που αναφέρθηκε την Τρίτη και την εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη, τα στοιχεία ενισχύουν την αίσθηση ότι η Βρετανία υφίσταται τη χειρότερη πληθωριστική σπείρα στην Ομάδα της G7.

Η Βρετανία έχει υποστεί τον υψηλότερο πληθωρισμό από την έναρξη της πανδημίας. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν 5,3% στη ζώνη του ευρώ, 3,2% στις ΗΠΑ και 3,3% στην Ιαπωνία.

Προς νέα αύξηση επιτοκίων

Οι επενδυτές έχουν αναζωπυρώσει τις εικασίες ότι η BOE θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο ή περισσότερο τον επόμενο μήνα.

Ο Neil Birrell, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors, είπε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η BOE «δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού».

Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο που να μπορούμε να πούμε ότι κερδίζουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό, υπάρχουν πάρα πολλές πιέσεις», πρόσθεσε.

Τα στοιχήματα των επενδυτών στα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στο 6% στις αρχές του επόμενου έτους από 5,25% που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού ως προτεραιότητα ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

«Ενώ οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται, δεν είμαστε στη γραμμή του τερματισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο μισό φέτος και να τον επαναφέρουμε στο στόχο του 2% το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Τα καλά νέα

Στα καλά νέα, βασικά προϊόντα όπως το γάλα, τα δημητριακά και το ψωμί οδήγησαν την πτώση του πληθωρισμού.

Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν και στον μεταποιητικό τομέα. Το κόστος των πρώτων υλών συνέχισε να μειώνεται, αυξάνοντας την προοπτική περαιτέρω πτώσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή