Εντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, καθυστερούσε την Τρίτη την πρόσβαση σε ενεργά link προς περιεχόμενο  που οδηγούσε στους ιστότοπους Reuters και New York Times καθώς και σε ανταγωνιστές της όπως οι Bluesky, Facebook και Instagram, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post την Τρίτη.

Όπως έγραψε η Washington Post, επικαλούμενη δοκιμές που πραγματοποίησε την Τρίτη, κάνοντας κλικ σε έναν ενεργό σύνδεσμο στο X σε έναν από τους επηρεασμένους ιστότοπους παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση περίπου πέντε δευτερολέπτων πριν από τη φόρτωση της ιστοσελίδας. Το Reuters είδε επίσης παρόμοια καθυστέρηση στις δοκιμές που έκανε.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το Χ φάνηκε να έχει εξαλείψει την καθυστέρηση. Όταν το Reuters ήρθε σε επαφή με την εταιρεία του Ίλον Μασκ για σχολιασμό, η Χ επιβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση αφαιρέθηκε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο στόχαστρο

Ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, ο οποίος αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο, έχει στο παρελθόν επιτεθεί σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημοσιογράφους που έχουν κάνει κριτική για τις εταιρείες του, όπως η Tesla και η SpaceX. Το Twitter είχε προηγουμένως εμποδίσει τους χρήστες να δημοσιεύουν συνδέσμους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Το Reuters πάντως επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να καθορίσει την ακριβή ώρα, που η X άρχισε να καθυστερεί συνδέσμους σε ορισμένους ιστότοπους.

Ένας χρήστης στο Hacker News, ένα τεχνολογικό φόρουμ, δημοσίευσε σχετικά με την καθυστέρηση νωρίτερα την Τρίτη και έγραψε ότι η X άρχισε να καθυστερεί συνδέσμους με τους New York Times στις 4 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα, ο Μασκ επέκρινε την κάλυψη της δημοσίευσης για τη Νότια Αφρική. Το Reuters υπογραμμίζει ότι δεν έχει αποδείξεις ότι τα δύο γεγονότα σχετίζονται.

Εκπρόσωπος των New York Times είπε ότι δεν έχει λάβει εξήγηση από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την καθυστέρηση σύνδεσης.

«Αν και δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή αυτής της χρονικής καθυστέρησης, θα μας ανησυχούσε η στοχευμένη πίεση που ασκείται σε οποιοδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό για αδιευκρίνιστους λόγους», δήλωσε ο εκπρόσωπος την Τρίτη.

Εκπρόσωπος του Reuters δήλωσε: «Γνωρίζουμε την αναφορά στην Washington Post για καθυστέρηση στο άνοιγμα συνδέσμων με ιστορίες του Reuters στο X. Εξετάζουμε το θέμα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.