Η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI έχει υποβάλει αίτηση για περιβαλλοντική άδεια καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή Dumre, στην περιφέρεια Elbasan, της Αλβανίας.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την αρχική φάση του ερευνητικού της προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης γεωφυσικής μελέτης της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2021-2022. Με βάση τα ευρήματα της πρώτης φάσης διερεύνησης, η ENI σκοπεύει να προχωρήσει με τη γεώτρηση του φρεατίου «Dumrea Deep-1», σε βάθος 5.000 έως 6.500 μέτρων, με σκοπό την αξιολόγηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η εν λόγω γεώτρηση έχει κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα με σκοπό να αξιολογηθούν πιθανές ανεξερεύνητες συσσωρεύσεις υδρογονανθράκων, αναγνωρίζοντας και την πιθανότητα να μην εντοπιστούν εντέλει υδρογονάνθρακες εντός του συγκεκριμένου φρεατίου. Μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση του, το φρεάτιο θα απομονωθεί και θα σφραγιστεί.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024, κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων, με τις προκαταρτικές εργασίες να ξεκινούν στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Τέλος, σημειώνεται ότι η Συμφωνία Κατανομής της Παραγωγής (Production Sharing Agreement) για το εν λόγω έργο είχε εγκριθεί από την α/κυβέρνηση τον Φεβρουάριο 2020.

Η παρουσία στην Αλβανία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ENI, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2020, με το έργο της να αφορά στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου.

Στα τέλη του 2019, υπέγραψε Σύμβαση Καταμερισμού Παραγωγής για να εξερευνήσει, με μερίδιο 100%, το χερσαίο τετράγωνο γνωστό ως Dumre, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων. Η σύμβαση ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 από την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Αλβανίας (AKBN).

Η επιστροφή της ΕΝΙ στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε μετά από 20 χρόνια απουσίας και ενίσχυσε την εμπορική σχέση με τη χώρα, η οποία σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία θεωρείται σημαντικός κόμβος για τον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή