Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Κάζακς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Breakingthenews.

Παρόλα αυτά, σημείωσε στην συνέντευξή του στο TV3 της Λετονίας την Πέμπτη, ότι τυχόν πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από εδώ και πέρα «θα είναι μικρές».

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου «δείχνει» γερακίσια στάση για την ΕΚΤ

Ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σημείωσε ότι αν και τα «καλά νέα» είναι ότι ο πληθωρισμός σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σταδιακά υποχωρεί, πρέπει να δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου πριν λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Παραμένει ο «φόβος» του πληθωρισμού

Προηγουμένως, η ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει «υπερβολικά υψηλός για πολύ καιρό», επαναλαμβάνοντας ότι προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκια της σε αρκετά υψηλά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι  της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή