Στην θωράκιση του γιουάν προσανατολίζεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς οι ανησυχίες για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ολοένα και αυξάνονται.

Οι προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να προλάβει μια επιπλέον υποτίμηση του γιουάν, ενισχύονται από μια σειρά αρνητικών ειδήσεων, όπως η αποδυνάμωση των εξαγωγών και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Κίνα: Γιατί το Πεκίνο τρομάζει τους επενδυτές

Μείωση επιτοκίων

Οι έμποροι συναλλάγματος και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πίεση στο κινεζικό νόμισμα εντάθηκε μετά από μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την Τρίτη. Πρόσθεσαν δε, ότι οι κρατικές τράπεζες αγόραζαν ρενμίνμπι( γιουάν) και πουλούσαν δολάρια σε μια προφανή προσπάθεια να επιβραδύνουν τον ρυθμό της υποτίμησης.

Στην πιο πρόσφατη κίνηση για την υπεράσπιση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή, έθεσε το ημερήσιο μέσο για το ρενμίνμπι – γύρω από το οποίο το νόμισμα επιτρέπεται να εμπορεύεται το 2% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – σε 7,2006 γιουάν ανά δολάριο. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg έκανε λόγο για 7,3047 γιουάν. Το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του επιπέδου που έθεσε η PBοC (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) είναι το μεγαλύτερο από το 2018 που ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις.

Οι έμποροι και οι αναλυτές δήλωσαν ότι βλέπουν αυξανόμενη δυσφορία στην κεντρική τράπεζα για την ταχύτητα της πτώσης του κινεζικού νομίσματος, η οποία έχει οδηγηθεί από τις υποτονικές οικονομικές επιδόσεις και τις εκροές από τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές της χώρας.

Πρόβλημα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα

Η PBoC βρίσκεται επίσης υπό πίεση για να ενισχύσει την ανάπτυξη και αυτή την εβδομάδα διοχέτευσε 757 δισ. γιουάν (104 δισ. δολάρια) βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας – η μεγαλύτερη τέτοια κίνηση από τον Μάρτιο και ενδεχομένως υπονόμευσε τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της πτώσης του νομίσματος.

«Ιδανικά θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια χωρίς υποτίμηση του ρενμίνμπι, αλλά δεδομένου του πόσο ισχυρό είναι το δολάριο και πόσο υψηλά είναι τα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό», δήλωσε ο Hui Shan, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Κίνα.

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα πέσει κάτω από ένα χαμηλό 7,3274 γιουάν ανά δολάριο που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των lockdown στην Κίνα, το πιο αδύναμο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.

Προσπαθεί να ανακάμψει

Η κινεζική οικονομία αγωνίζεται εδώ και μήνες για να ανακάμψει από την πανδημία Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, οι τιμές έχουν μειωθεί και τα στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν ότι η οικονομία πέφτει σε αποπληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Πεκίνου έχουν θέσει ως στόχο φέτος ανάπτυξη 5%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες