Κάντε πως «πάτε με τα νερά» του κράτους και προωθήστε τον καπιταλισμό. Σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται η τακτική με την οποία οι παγκόσμιοι επενδυτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες πολιτικές καταστολής που επιβάλλει το Πεκίνο κατά της διαφθοράς, καθώς βλέπουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παραγκωνίζονται όλο και περισσότερο στην προσπάθεια του καθεστώτος για «κοινή ευημερία», σύμφωνα με άρθρο του Reuters.
Κίνα: Εξαπλώνεται η κρίση ρευστότητας – Χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές
Η εκστρατεία που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου το Πεκίνο για την καταστολή της διαφθοράς στον κλάδο της υγείας προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε πολλούς επενδυτές που πίστευαν ότι η τριετής ρυθμιστική «εκκαθάριση» εξαντλήθηκε στους τομείς ακινήτων και τεχνολογίας.
Κοινός τόπος μεταξύ επενδυτών και αναλυτών είναι ότι τελικός στόχος του Πεκίνου είναι η μεγαλύτερη παρουσία του κράτους σε όλους αυτούς τους τομείς.
Σύμφωνα με τον Arthur Kroeber, συνεργάτη στο Gavekal στη Νέα Υόρκη, βασική αρχή είναι ότι η υγειονομική περίθαλψη μοιάζει με μια κοινωνική υπηρεσία που θα πρέπει να βρίσκεται κυρίως στα χέρια του κράτους. Οι καταστολές, εξηγεί, αφορούν τον καθορισμό του τι κάνει το κράτος, τι κάνει ο ιδιωτικός τομέας, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο περιορισμένου πλαισίου δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα. «Αυτό συνδέεται με την ιδέα της κοινής ευημερίας, γιατί θεωρείται δουλειά του κράτους να εγγυηθεί ένα επίπεδο παροχής βασικών υπηρεσιών, είτε πρόκειται για εκπαίδευση είτε για υγειονομική περίθαλψη, επομένως είναι σημαντικό για το κράτος να διαδραματίσει ρόλο», κατέληξε.
Επιλέγουν το κράτος
«Αυτό που πραγματικά ακούει ο κόσμος από την Κίνα είναι “είμαστε ανοιχτοί για [ιδιωτικές] επιχειρήσεις, αλλά μόνο με τους όρους μας”», λέει χαρακτηριστικά ο Lee Smith, δικηγόρος στο Baker Donelson, με προϋπηρεσία στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για εμπορικές πολιτικές με την Κίνα.
Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τους επενδυτές στο να επιλέγουν πλέον το κράτος έναντι του ιδιωτικού τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Δείκτης Ιατρικών Υπηρεσιών CSI έχει υποχωρήσει 4,4% αυτόν τον μήνα και 20% μέχρι στιγμής φέτος, οι επενδυτές έχουν εξαγοράσει μετοχές κρατικών φαρμακοβιομηχανιών, όπως η Beijing Tongrentang, η μετοχή της οποίας αυξήθηκε 14% μέσα στον Αύγουστο.
Ομοίως, η προσδοκία ότι οι κρατικές εταιρείες ακινήτων θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχει οδηγήσει τους επενδυτές να απορρίπτουν μετοχές ιδιωτικών στρέφονται σε κρατικές εταιρείες, όπως η Yuexiu Property και η Poly Developments.
Κάτι ανάλογο αναμένουν οι άνθρωποι των αγορών ότι θα συμβεί και με τον κλάδο της υγείας και περίθαλψης.
Στο διά ταύτα, ο Nuno Fernandes, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων GW&K η οποία απέσυρε επενδύσεις από κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες, προτρέπει τους επενδυτές στην Κίνα να αναγνωρίσουν τη δύναμη του κράτους να υπερισχύσει των ιδιωτικών κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει πως οι εταιρείες θα πρέπει να αποσπάσουν κέρδος υπό αυτές τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να δραστηριοποιηθούν.
Φυγή επενδυτών
Στον απόηχο του «κρότου» που προκάλεσε στον κλάδο των ακινήτων η κατάρρευση της μετοχής του κινεζικού κολοσσού Country Garden, η οικονομία της Κίνας δέχθηκε τις προηγούμενες μέρες δεύτερο πλήγμα.
Η σκιώδης τράπεζα, Zhongrong International Trust Co., η οποία παραδοσιακά έχει αρκετά μεγάλη έκθεση σε ακίνητα, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει πληρωμές για δεκάδες επενδυτικά προϊόντα από τα τέλη του περασμένου μήνα, όπως ανέφερε στους επενδυτές ανώτερος αξιωματούχος.
Οι «χαμένες» αυτές πληρωμές σε επενδυτικά προϊόντα από την κινεζική εταιρεία καταπιστεύματος και η πτώση των τιμών των κατοικιών ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η εντεινόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα καταπνίγει γρήγορα τη μικρή δυναμική που έχει απομείνει στην οικονομία.
Σήμερα, η Zhongzhi Enterprise Group που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και, όπως ανακοίνωσε στους επενδυτές, αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας εξαιτίας της εντεινόμενης ύφεσης στην αγορά ακινήτων και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, οι παγκόσμιοι επενδυτές ξεφορτώνονται κινεζικούς τίτλους, όπως γράφουν οι FT, καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις δεσμεύσεις του Πεκίνου στα τέλη του περασμένου μήνα να ενισχύσει τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία των νέων και να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στον προβληματικό τομέα ακινήτων της χώρας.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν απογοητεύσει την αγορά», δήλωσε στους FT ο Mohammed Apabhai, επικεφαλής στρατηγικής εμπορικών συναλλαγών στην Ασία στη Citigroup. «Υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση και ανησυχία από τους επενδυτές για την έλλειψη οποιασδήποτε σταθερής πολιτικής δράσης».
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κίνα εμφανίζεται μειωμένο, με τα hedge funds που έχουν μεγάλη έκθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να πληρώνουν το τίμημα.
Ο αριθμός των ενεργών hedge funds με επίκεντρο την Κίνα έχει μειωθεί για πρώτη φορά από το 2012, με μόνο πέντε νέα κεφάλαια να έχουν ξεκινήσει φέτος από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Preqin Ltd. Άλλα 18 κεφάλαια ρευστοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Tyson
Μια από τις τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποεπένδυσης, είναι ο αμερικανικός κολοσσός παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος Tyson Foods ο οποίος σχεδιάζει να ξεφορτωθεί την επιχείρηση πουλερικών της στην Κίνα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η εταιρεία έχει προσλάβει την Goldman Sachs ως σύμβουλο και έστειλε ήδη προκαταρκτικές πληροφορίες σε πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων.
Αν και δεν είναι σαφές τι τιμή επιδιώκει η Tyson Foods για την κινεζική επιχείρηση πουλερικών, μια γεύση δίνουν τα οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε 1,1 δισ. δολάρια περίπου.
Γιατί η Κίνα δεν βιάζεται…
Γιατί, όμως, η Κίνα δεν βιάζεται να εφαρμόσει μέτρα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενώ βλέπει τη μαζική φυγή κεφαλαίων, τον αιμοδότη κλάδο των ακινήτων να οδηγείται στα όρια της κατάρρευσης απειλώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανεργία των νέων να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη;
Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό ποικίλλουν και μόνο η ίδια η πραγματικότητα και οι εξελίξεις θα δείξουν τι πραγματικά ισχύει.
Όπως εκτιμά ο Xu Chenggang, υπότροφος στο Κέντρο για την Οικονομία και τους Θεσμούς της Κίνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μπορεί να υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους οι ηγέτες δεν βιάζονται με μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα.
«Ένας διαρκής φόβος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ότι θα μπορούσε να ανατραπεί εάν ο καπιταλισμός και η ιδιωτική οικονομία ενισχυθούν αρκετά», εξήγησε από την πλευρά του.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για οικονομικό πρόβλημα, αλλά για γεωπολιτικό.
Η άποψη αρκετών παρατηρητών της Κίνας είναι ότι η εστίαση του Σι στην εθνική ασφάλεια (σ.σ.: βλ. τη διένεξη με τις ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ) βρίσκεται στον αντίποδα της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς αποτρέπει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα ωραία τους κεφάλαια, που το Πεκίνο υποστηρίζει ότι θέλει να προσελκύσει.
«Το βασικό πρόβλημα φέτος είναι ότι η ηγεσία έδωσε ασαφείς οδηγίες σε αξιωματούχους να εξισορροπήσουν την οικονομική ανάπτυξη με την εθνική ασφάλεια», λέει ο Christopher Beddor, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας για την Κίνα στην Gavekal Dragonomics. Και προσθέτει: «εάν οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι για το τι επιδιώκει η ηγεσία, είναι πιθανό να αναβάλουν οποιαδήποτε ενέργεια έως ότου λάβουν περισσότερες διεκρινίσεις. Το αποτέλεσμα είναι παράλυση πολιτικής, ακόμα κι αν αυτό έχει σημαντικό κόστος».
Άλλοι λένε ότι η ριζωμένη διστακτικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι σε μέτρα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την εξουσία από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, και μια κυβέρνηση που στηρίζεται στους πιστούς του Σι μπορεί να καταπνίγουν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.
Στους οικονομολόγους που λένε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χρειάζεται να λάβει άμεσα μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αλλά καθυστερεί, εκφράζοντας φόβους ότι η χώρα οδεύει προς μια βαθύτερη κρίση, η Κίνα απάντησε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της: «Ένας μικρός αριθμός δυτικών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης ενισχύουν και προβάλλουν τα προσωρινά προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομική ανάκαμψη της Κίνας. Τελικά θα τους χαστουκίσει η πραγματικότητα».
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών