Μόλις πριν από μια εβδομάδα ελάχιστοι ήταν αυτοί που το όνομα «Zhongzhi Enterprise Group Co», ακόμα και στη Κίνα.

Τώρα ο μέχρι πρότινος άγνωστος γίγαντας της σκιώδους τραπεζικής φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα μεγάλων διεθνών μέσων και έχει γίνει πρόσφατο σύμβολο χρηματοπιστωτικής ευθραυστότητας σε μια οικονομία 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπου η εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μειώνεται ραγδαία.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων άνω του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι θυγατρικές του εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών μετά την παύση πληρωμών σε χιλιάδες πελάτες.

Κινεζικό «κανόνι» στη Νέα Υόρκη – Η κρίση φτάνει στις ΗΠΑ

Ενδεικτικό της σημασίας που το αποδίδεται είναι ότι, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σχηματίσει μια ομάδα εργασίας καθώς επιδιώκουν να αποτρέψουν ένα φαινόμενο ντόμινο στον ευρύτερο κλάδο. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, παρασκηνιακά, η εταιρεία έχει προσλάβει την KPMG για να πραγματοποιήσει μια διευρυμένη αναδιάρθρωση. Οι πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων απειλούν να πλήξουν ευρύτερες αγορές.

Τα προβλήματα της Zhongzhi έχουν πυροδοτήσει ακόμη και διαμαρτυρίες, ωθώντας σε αρκετές περιπτώσεις σε παρεμβάσεις της αστυνομίας. Όταν διαδόθηκε η είδηση ​​για τις δυσκολίες της Zhongzhi, τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν, συμβάλλοντας στην πτώση του γιουάν κοντά στο χαμηλό 16 ετών. Η μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για περισσότερες αποτυχίες στον κλάδο των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας.

Τι «τρέχει» με την Κίνα – Γιατί το Πεκίνο τρομάζει τους επενδυτές

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να ενταθεί» σχολίασε στην τηλεόραση του Bloomberg, η Kathy Lien, διευθύνουσα σύμβουλος της BK Asset Management. «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν», είπε, αναφερόμενη στο Πεκίνο, και έκανε λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης».

Οι προκλήσεις του Πεκίνου

Οι αποτυχίες πληρωμής αντιπροσωπεύουν μια άλλη πρόκληση για το Πεκίνο, που ήδη αντιμετωπίζει μια αδύναμη οικονομία, ένα ξεπούλημα ακινήτων και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Zhongzhi, τα κομμάτια ξετυλίχθηκαν γρήγορα, αναδεικνύοντας τον κρυφό κίνδυνο που ελλοχεύει από τον αδιαφανή χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας. Όλα ήρθαν στο φως με τρεις ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη αργά την περασμένη Παρασκευή, που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για χαμένες πληρωμές σε επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης που προσφέρει η εταιρεία και η Zhongrong International Trust, μια εταιρεία εμπιστοσύνης στενά συνδεδεμένη με την Zhongzhi.

Η Zhongrong είναι ένα κορυφαίο καταπίστευμα, που συγκεντρώνει καταθέσεις σε μεγάλο βαθμό από πλούσιους μεμονωμένους επενδυτές και εταιρείες για να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ δανείζει σε εταιρείες που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τράπεζες. Αν και λειτουργούν στη… σκιά,  σύμφωνα με το Bloomberg Economics τα καταπιστεύματα αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των συνολικών δανείων στην Κίνα.

Η Zhongrong έχει 270 προϊόντα συνολικού ύψους 39,5 δισεκατομμυρίων γιουάν που θα είναι διαθέσιμα φέτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Use Trust.

Για να προσελκύσουν μετρητά, σκιώδεις τράπεζες όπως η Zhongrong προσφέρουν υψηλά επιτόκια 6% ή 8% για προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, περίπου διπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι εμπορικές τράπεζες για παρόμοια προϊόντα. Με τις μετοχές και τα ακίνητα στην Κίνα να καταγράφουν απώλειες, αυτά τα κεφάλαια έχουν προσελκύσει τρισεκατομμύρια γιουάν.

Από τα ξύλα στις επενδύσεις

Η Zhongzhi ιδρύθηκε ως επιχείρηση ξυλείας το 1995 από τον Xie Zhikun, ο οποίος πριν πεθάνει το 2021 έκανε μια περιουσία προτού επεκταθεί σε ταλαιπωρημένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.

Πριν εμφανιστούν τα προβλήματα, η Zhongzhi είχε ήδη να παίζει παιχνίδι στα παρασκήνια: πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι στα τέλη Ιουλίου προσέλαβε την KPMG για να αναθεωρήσει τον ισολογισμό της εν μέσω επιδεινούμενης κρίσης ρευστότητας. Οι ίδιες πηγές, που δεν κατονομάζονται,  ανέφεραν ότι η ξεταιρεία με έδρα το Πεκίνο σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το χρέος και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία μετά την αναθεώρηση προκειμένου να αποπληρώσει τους επενδυτές.

Δεν είναι σαφές σε πόσα προϊόντα έχει αθετήσεις τις πληρωμές της η Zhongzhi και εάν η εταιρεία διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει το έλλειμμα σε περίπτωση ρευστοποίησης.

Η εμπλοκή της Evergrande Group

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν τα αντίπαλα τραστ αντιστάθμισαν τους κινδύνους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ειδικά η Zhongrong, επέκτεινε τη χρηματοδότηση σε προβληματικούς κατασκευαστές και άρπαξαν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group.

Τα προβλήματα στα ακίνητα δημιούργησαν μια κρίση μετρητών για καταπιστεύματα όπως η Zhongrong, τα οποία βασίζονται σε επενδύσεις και δάνεια για την πληρωμή των καταθετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, εκτιμάται ότι το 10% όλων των περιουσιακών στοιχείων καταπιστεύματος – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια – συνδέεται με τον τομέα των ακινήτων.

Αν και αυτό δεν είναι κάτι νέο, το μέγεθος της Zhongzhi έχει αυξήσει τις ανησυχίες. Σύμφωνα με την Use Trust, έχει καταγραφεί αθέτηση πληρωμών σε περίπου 106 προϊόντα καταπιστεύματος αξίας 44 δισεκατομμυρίων γιουάν  έως τις 31 Ιουλίου. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευαν το 74% των αθετήσεων βάσει αξίας. Πέρυσι σημειώθηκαν επίσης χρεοκοπίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι χρεοκοπίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βλάπτουν το κλίμα των επενδυτών και της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Fitch CreditSights, Zerlina Zeng και Karen Wu. «Η άτακτη εκκαθάριση οποιασδήποτε μεγάλης εταιρείας διαχείρισης καταπιστεύματος ή περιουσίας θα μπορούσε να δοκιμάσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή