Περαιτέρω υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών ως 4% «βλέπει» ο στρατηγικός αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ  της Bank of America, καθώς η οικονομική αναταραχή στην Κίνα τρομάζει τους  επενδυτές παγκοσμίως και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο Χάρτνετ -ο οποίος διατήρησε τις προβλέψεις του για υποχώρηση των μετοχών ακόμα και την περιόδο που το χρηματιστήριο ανέκαμψε – είπε ότι η περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και η αποδυνάμωση του κινεζικού γουάν θα μπορούσαν να ωθήσουν τον S&P 500 στις 4.200 μονάδες – σχεδόν 4% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας

Παρόλα αυτά, η «διόρθωση» μπορεί να αναβληθεί από  την αντίδραση των ομολόγων και των νομισμάτων στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής του Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι. Οι επενδυτές αναμένουν απαντήσεις (ή έτσι τουλάχιστον ελπίζουν) στο γρίφο των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και όχι μόνο για τον δύσκολο ερχόμενο χειμώνα.

Οι παγκόσμιες αγορές πλήττονται αυτή την εβδομάδα από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της αγοράς ακινήτων της Κίνας και τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ η Κίνα κλιμακώνει την στήριξη προς το δοκιμαζόμενο γουάν, για να το δει να βυθίζεται προς τα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.

Τα αρνητικά σήματα από την κινεζική οικονομία τροφοδοτούν μία από τις χειρότερες εβδομάδες της χρονιάς στην παγκόσμια πιστωτική αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν την Παρασκευή, προετοιμάζοντας τους χρηματιστηριακούς  δείκτες στην Wall Street να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο στρατηγικός αναλυτής είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα συνιστούσε σορτάρισμα των αμερικανικών μετοχών στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά το ισχυρό ράλι νωρίτερα φέτος. Ο Χάρτνετ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η υποχώρηση θα είναι «υγιής». Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές, όπως ο Μάρκο Κολανόβικ  της JPMorgan Chase & Co. έχουν επίσης προειδοποιήσει πρόσφατα για τους κινδύνους της αγοράς από τον υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πληθωρισμό.

‘Αλλη ένδειξη της νευρικότητας των επενδυτών είναι η εικόνα της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι εισροές στην κατηγορία Διαχείρισης Διαθεσίμων ανήλθαν φέτος σε 925 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2020, σύμφωνα με το σημείωμα της Bank of America που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

Επιπλέον, η κατηγορία των αμερικανικών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ηγήθηκε των εκροών 2,1 2,1 δισ. δολαρίων από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου. Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν την 23η συνεχόμενη εβδομάδα εκροών, ύψους 1,3 δισ. δολάρια.

Τέλος, θετικό είναι το ισοζύγιο εισροών -εκροών για την κατηγορία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, που ενισχύθηκαν με κεφάλαια αξίας 300 εκατ. δολαρίων για 21η εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street