Τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του ως επικεφαλής της Goldman Sachs αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο Ντέιβιντ Σάλομον. Το σκληρό αφεντικό της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ που είναι επίσης γνωστός και ως χομπίστας DJ έχει γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από εταίρους και στελέχη του ομίλου που τον κατηγορούν για χαμηλή κερδοφορία και επιθετικό στυλ διοίκησης.

Ο Σάλομον βρίσκεται στην –περιζήτητη- θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs για πέμπτο συνεχές έτος και τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν από τις χαμηλότερες από το αναμενόμενο αποδόσεις των μετοχών της τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα του Ιουνίου, ο προκάτοχος του Σάλομον, ο Λόιντ Μπλανκφάιν, κάλεσε το Σάλομον για να διαμαρτυρηθεί πως λόγω της κακής πορεία των μετοχών της τράπεζας χάνει περίπου 50 εκατ. δολάρια από τις επενδύσεις του σε αυτήν. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Μπλανκφάιν φέρεται να είπε στον Σάλομον ότι η υπομονή του εξαντλείται και του πρότεινε να του παρέχει κάποιας μορφής συμβουλευτικό ρόλο, κάτι που το τρέχον αφεντικό της Goldman Sachs αρνήθηκε.

Goldman Sachs: Δικαστήριο της Ρωσίας «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα

Βουτιά στα κέρδη

Τον Ιούλιο η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε μεγάλη μείωση κερδών, η οποία οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό σε στροφή που θέλησε να κάνει η διοίκηση προς τη λιανική τραπεζική. Με το στοίχημα αυτό να έχει χαθεί, τώρα η Goldman Sachs αναστέλλει τις δραστηριότητες αυτές με τις ανάλογες ζημιές. Η όλη κατάσταση έχει οδηγήσει επίσης σε πολλές αποχωρήσεις και απολύσεις από την επενδυτική τράπεζα, της οποίας επιπλέον η πορεία της μετοχής υπολείπεται από αυτή ανταγωνιστών της.

Οι δραστηριότητες ως DJ

Εάν συνυπολογιστούν οι αντιδράσεις από το χόμπι του Σάλομον να παίζει μουσική ως DJ -που δεν καλοβλέπουν πολλοί εταίροι της Goldman Sachs επειδή θεωρούν ότι δεν συνάδει με την εικόνα της τράπεζας- και παράπονα για συχνή χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών της εταιρείας από τον ίδιο, κι ας καλύπτει τα έξοδα, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει γίνει ιδιαίτερη.

Ο σημαντικός ρόλος των εταίρων (partners)

Ο Μπλανκφάιν επίσης φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο που έχει παράπονα. Οι υψηλόβαθμοι εταίροι της Goldman Sachs, που είναι περίπου 420 στον αριθμό, πρώην στελέχη της και επενδυτές έχουν εκφράσει παράπονα για τις αποδόσεις. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους εταίρους η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς ο καθένας από αυτούς θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο για την τράπεζα και έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα σε πιο χαλαρές σχέσεις με τη διοίκηση. Επίσης είναι η πρώτη φορά που τέτοια παράπονα φτάνουν προς τα έξω καθώς ιστορικά οι εταίροι αυτοί έλυναν τα προβλήματα σε κλειστό εσωτερικό κύκλο.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια ο 61χρονος Σάλομον προσπάθησε να επιβάλει μεγαλύτερη εταιρική πειθαρχία στους εταίρους, οι οποίοι όντας συνηθισμένοι σε πιο περιορισμένη επίβλεψη, δεν ενθουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Ο Σάλομον όταν ανέλαβε επικεφαλής κατήργησε αυτή τη λεγόμενη επίπεδη ιεραρχία που έδινε στους βασικούς εταίρους μεγάλα περιθώρια να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Πολλοί φέρονται να έχουν παραπονεθεί ότι δυσκολεύονταν περισσότερο να επικοινωνήσουν με τον Σάλομον παρά με τον Μπλανκφάιν, καθώς ο τελευταίος ενθάρρυνε για πιο ανεπίσημες και συνεχείς επαφές.

Ακόμη ο Σάλομον έχει έλθει σε συγκρούσεις για τα μπόνους που μοιράζει η τράπεζα στα στελέχη. Ταυτόχρονα ο Τζον Ρότζερς, βασικός εταίρος της Goldman από το 2000 και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, έχει εκφράσει ανησυχίες στον Σάλομον για την ενασχόλησή του ως DJ, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι καλή εικόνα για επικεφαλής τράπεζας της Wall Street, αναφέρουν άλλες πηγές της αμερικανικής εφημερίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή