Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με σταδιακό τριμηνιαίο ρυθμό μείωσης από εκείνο το σημείο και μετά εκτιμούν οι  οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«Οι μειώσεις στις προβλέψεις μας οδηγούνται από αυτή την επιθυμία να ομαλοποιηθεί το επιτόκιο κεφαλαίων από ένα περιοριστικό επίπεδο μόλις ο πληθωρισμός πλησιάσει περισσότερο το στόχο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman, μεταξύ των οποίων οι Jan Hatzius και David Mericle, σε σημείωμα.

Ομόλογα: Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην αγορά

Προς το παρόν, η ομάδα της Goldman προβλέπει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει τα επιτόκια αναμένεται να παραλείψει μια αύξηση τον επόμενο μήνα και να καταλήξει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου «ότι η τάση του βασικού πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να καταστεί περιττή μια τελική αύξηση».

«Η ομαλοποίηση δεν αποτελεί ιδιαίτερα επείγον κίνητρο για την περικοπή, και για το λόγο αυτό βλέπουμε επίσης έναν σημαντικό κίνδυνο ότι η FOMC θα παραμείνει σταθερή», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman. «Προβλέπουμε περικοπές 25 μονάδων βάσης ανά τρίμηνο, αλλά είμαστε αβέβαιοι για τον ρυθμό».

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με βραδύτερο του αναμενόμενου συνολικό ρυθμό 3,2%, ενώ ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή – ο οποίος αφαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων – κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,7%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τον Μάρτιο του 2022 άρχισαν να αυξάνουν τον στόχο τους για το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%.

«Αναμένουμε ότι το επιτόκιο κεφαλαίων θα σταθεροποιηθεί τελικά στο 3-3,25%», έγραψε η ομάδα της Goldman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή