Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας επέστρεψε ξανά στο κόκκινο τον Ιούλιο με έλλειμμα 78,7 δισεκατομμυρίων γιεν, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% από πέρυσι στα 8,73 τρισεκατομμύρια γιεν, καθώς η αύξηση των εξαγωγών αυτοκινήτων απέτυχε να αντισταθμίσει τις μειώσεις σε άλλα προϊόντα, όπως ο εξοπλισμός που σχετίζεται με ημιαγωγούς. Οι εισαγωγές, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 13,5% στα 8,8 τρισεκατομμύρια γιεν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Η πτώση των εξαγωγών από έτος σε έτος, η πρώτη από τον Φεβρουάριο του 2021, χαμήλωσε τις προοπτικές για την ιαπωνική οικονομία, η οποία σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξής της από το 2020 το τρίμηνο έως τον Ιούνιο.
Ιαπωνία: Αυξήθηκε κατά 6% το ΑΕΠ
Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν ένα μήνα αφότου η Ιαπωνία ανακοίνωσε το πρώτο εμπορικό της πλεόνασμα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, σύμφωνα με την Japan Today.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 65% στα 845,92 δισεκατομμύρια γιεν, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές αυτοκινήτων και βαρέων ηλεκτρικών μηχανημάτων αύξησαν τις συνολικές εξαγωγές κατά 13,5% στα 1,79 τρισεκατομμύρια γεν.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,2% στα 945,31 δισεκατομμύρια γιεν, λόγω μείωσης κυρίως σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και φαρμάκων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι εξαγωγές με προορισμό την Κίνα μειώθηκαν κατά 13,4% στα 1,54 τρισεκατομμύρια γιεν και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13,9% στα 1,90 τρισεκατομμύρια γεν, που μεταφράζεται σε έλλειμμα 359,21 δισεκατομμυρίων γιεν, μειωμένο κατά 15,7% από πέρυσι.
«Ενώ οι εξαγωγές αυτοκινήτων ήταν ισχυρές επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενίσχυαν την παραγωγή εν μέσω της χαλάρωσης των ελλείψεων τσιπ, οι συνολικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές ως τάση», δήλωσε στο Japan Today ο Γιουίτσι Κοντάμα, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Meiji Yasuda.
«Η ανάκαμψη της Κίνας από το τέλος της πολιτικής της για “μηδενικό COVID” ήταν πολύ πιο αργή από το αναμενόμενο και υπάρχει το θέμα του προβληματικού τομέα των ακινήτων. Στο εσωτερικό, ο πληθωρισμός επιβαρύνει τη ζήτηση, επομένως είναι δύσκολο να περιμένουμε να συνεχιστεί η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Κοντάμα.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, το αυξανόμενο κόστος εισαγωγής καυσίμων και πρώτων υλών, εν μέρει λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, άφησε την φτωχή σε πόρους Ιαπωνία με έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Το ασθενέστερο γιεν
Ένα ασθενέστερο γιεν έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις στην Ιαπωνία, ενισχύοντας την αξία των εισαγωγών και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό.
Τον Ιούλιο, η εισαγόμενη αξία του άνθρακα, του αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκε, ενώ το γιεν υποχώρησε κατά 4,6% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ σε σχέση με πέρυσι.
Η υποτίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, καθώς ήδη διολισθαίνει στα επίπεδα στα οποία οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν προηγουμένως για να επιβραδύνουν την πτώση του νομίσματος.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε τον Ιούλιο να επιτρέψει στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας να αυξηθούν περισσότερο, γεγονός που θα μείωνε το χάσμα με τις αποδόσεις των ΗΠΑ καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται σε κύκλο αύξησης επιτοκίων.
Με την υπόλοιπη Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 35,7% στα 253,73 δισ. γιεν τον Ιούλιο.
Η Ιαπωνία είχε εμπορικό έλλειμμα 20,69 δισεκατομμυρίων γιεν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εισαγωγές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα εν μέσω ισχυρής ζήτησης για αυτοκίνητα και εξοπλισμό αεροσκαφών.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 21,4% στα 967,70 δισ. γιεν, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,4% στα 947,01 δισ. γιεν.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ