Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος Ράινολντ Γκάιγκερ διπλασίασε τις πωλήσεις στην αλυσίδα καταστημάτων ομορφιάς L’Occitane International SA την τελευταία δεκαετία μέσω έξυπνου μάρκετινγκ. Η εταιρεία λιανικής διαθέτει τώρα 3.000 τοποθεσίες σε 90 χώρες που πωλούν βιολογικά προϊόντα ομορφιάς εμπνευσμένα από τα χωράφια λεβάντας της νότιας Γαλλίας.

Αυτό που δεν κατάφερε η L’Occitane είναι να αποκτήσει επαρκή αναγνώριση από τους επενδυτές. Υπολείπεται αρκετά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως ο γαλλικός όμιλος καλλυντικών L’Oreal SA, με βάση την αναλογία προθεσμιακών κερδών.

Καλλυντικά: Στις εξαγωγές ποντάρει ο κλάδος της ομορφιάς – Τα σχέδια των πρωταγωνιστών

Η χαμηλότερη αποτίμηση μπορεί να αποδοθεί στην απόφαση να πραγματοποιηθεί μια αρχική δημόσια προσφορά στο Χονγκ Κονγκ το 2010, μια εποχή που οι εισαγωγές στον ασιατικό κόμβο ήταν της μόδας καθώς όλοι ήθελαν μεγαλύτερη έκθεση στην αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτικών αγαθών της Κίνας

Ο Γκάιγκερ, ο οποίος ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών, επανεξετάζει τώρα αυτή την απόφαση, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρόεδρος της L’Occitane συζητούσε μια πιθανή προσφορά έως και 35 δολάρια Χονγκ Κονγκ για το 30% των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αγορά, που θα αποτιμούσε την αλυσίδα ομορφιάς σε περίπου $6,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άτομα που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η τελική πρόταση θα μπορούσε να καταλήξει λίγο χαμηλότερα, είπαν τα άτομα. Ο Γκάιγκερ μπορεί με τη σειρά του να επανεγγράψει την εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και τη Γενεύη το επόμενο έτος, ελπίζοντας να κερδίσει την προσοχή των επενδυτών επιλέγοντας ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτή τη φορά.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο Γκάιγκερ θα μπορούσε να ανακοινώσει μια συμφωνία ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της L’Occitane ανεστάλη πριν ανοίξει η αγορά του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη, εν αναμονή της δημοσίευσης σχετικής ανακοίνωσης.

Η L’Occitane δεν είναι η μόνη εταιρεία που επανεξετάζει τη απόφαση της εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ. Ο ιταλικός οίκος μόδας Prada συζητά μια πιθανή διπλή εισαγωγή στην Ιταλία για να συγκεντρώσει περισσότερη προσοχή, αν και τον περασμένο μήνα ο οικονομικός διευθυντής του, Αντρέα Μπονίνι, υποβάθμισε τον επείγοντα χαρακτήρα ενός τέτοιου σχεδίου.

Οι προοπτικές ότι το Παρίσι θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του ως διεθνούς κόμβου για μετοχές εταιρειών καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων πολυτελείας έλαβαν πρόσθετη ώθηση όταν η αμερικανική εταιρεία ειδών περιποίησης Coty Inc. επικοινώνησε με Ευρωπαίους επενδυτές τον περασμένο μήνα καθώς διερευνά μια δευτερεύουσα εισαγωγή στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι αποτιμήσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν πέσει τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό που ακόμη και οι κινεζικές εταιρείες έχουν πρόβλημα να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους εκεί. Στην κινεζική εταιρεία παραγωγής σνακ Dali Foods Group Co. έγινε πρόταση απόσυρσης από το χρηματιστήριο και ιδιωτικοποίησης από τον κύριο μέτοχο τον Ιούνιο, ενώ και η εταιρεία κινηματογραφικών αιθουσών Imax Corp. επιδιώκει επίσης να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εισηγμένης κινεζικής της επιχείρησης.

Ο Γκάιγκερ απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στη L’Occitane πριν πάνω από δύο δεκαετίες και τώρα ελέγχει περισσότερο από το 70% της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε στη Γαλλία.

Το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι ο Γκάιγκερ μελετούσε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο κύριος μέτοχος της εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμη καμία πρόταση για ιδιωτικοποίηση ή αναδιάρθρωση του ομίλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.