Να ανακάμψουν από τα χαμηλά έξι εβδομάδων, στα οποία έκλεισαν την Παρασκευή, προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον κλάδο της ενέργειας να ηγείται των κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,13% στις 7.271 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,35% στις 15.628 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,49% στις 7.199 μονάδες.

Οι αγορές δείχνουν ότι υποδέχονται θετικά τις ενέργειες των κινεζικών αρχών σχετικά με τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, την ώρα που οι ενεργειακές μετοχές δίνουν την ώθηση που χρειάζονται προκειμένου να αντιδράσουν από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών. Σημαντικές βοήθειες άλλωστε δίνει και η άνοδος των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές

Άνοδος στο φυσικό αέριο

Μάλιστα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο άνω του 11% σήμερα, εν μέσω φόβων για απεργία στον κλάδο στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί κατασκευαστές υγροποιημένου φυσικού αερίου διεξάγουν συνομιλίες με τα συνδικάτα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια απεργία που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά κατά 10%.

Στήριξη δίνει επίσης και η αποκλιμάκωση των ανησυχιών για τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι γερμανικές τιμές παραγωγού υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ειδικότερα, τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 6,0% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 5,1%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 19,3%, με τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να επηρεάζουν ιδιαίτερα την πτώση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές