Στο κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η ανησυχία για την οικονομία της Κίνας και οι φόβοι για την διατήρηση των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ διατάραξαν τις  παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,6% στις 448,49 μονάδες, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες. Οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων υποχώρησαν κατά 1,5% και οι μετοχές του λιανικού εμπορίου κατά 1,2%, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα κυριότερα χρηματιστήρια διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 0,9% και βρίσκεται σε πορεία αρνητικής εβδομάδας, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο έδειξαν ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Ο γερμανικό δείκτης DAX έκλεισε στις 15.574,26 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,06%, ο γαλλικός CAC στις 7.164, 11 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,38 % και ο βρετανικός FTSE είναι στις 7.262,43 μονάδες με απώλειες 0,65%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν την σκυτάλη της καθόδου από τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ιαπωνία και τα νέα χτυπήματα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande έχει καταθέσει αίτηση για προστασία πτώχευσης σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Η εταιρεία ζήτησε προστασία σύμφωνα με το κεφάλαιο 15 του κώδικα πτώχευσης των ΗΠΑ, το οποίο προστατεύει τις μη αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, από τους πιστωτές, όπως αναφέρει το CNBC. Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 3,1%, από 3,3% τον Ιούνιο, ενώ ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,3%.

Στο ίδιο αρνητικό κλίμα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν στο κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Πίεση στην αγορά ασκούν οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών της Τεχνολογίας καθώς και οι αναπτυξιακές μετοχές, καθώς τα στοιχεία για την ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ υποδαύλισαν τους φόβους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με πτώση

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω προς τα επίπεδα των 1.260 μονάδων, εν μέσω υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών για τέταρτη ημέρα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν, της Πειραιώς, της Aegean, του ΟΛΠ και της Alpha.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.263,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,57%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές