Δύο 24ωρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στον κλάδο του LNG στην Αυστραλία για την επίτευξη συμφωνίας με την εργοδοσία, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάσσονται για μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για απεργία την επόμενη εβδομάδα, που θα προκαλέσει κλυδωνισμούς σε μια ήδη ταλαιπωρημένη αγορά.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς TTF εκτινάχθηκε έως και 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα.

Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, ανέφερε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή  ότι, οι εργαζόμενοι «υπέγραψαν ομόφωνα» να δοθεί προθεσμία στην Woodside μέχρι το κλείσιμο των εργασιών την Τετάρτη. Εργαζόμενοι και εργοδοσία αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες.

Φυσικό αέριο: Ο στρατηγός Πούτιν χάνει τη μάχη – Γιατί δεν κερδίζει η Ευρώπη

Εάν οι συζητήσεις δεν ευοδωθούν τότε η απεργία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η συμμαχία στην δήλωσή της. Οι ομάδες εργαζομένων υποχρεούνται να ειδοποιήσουν επτά ημέρες πριν από την έναρξη της εργατικής δράσης.

Τελεσίγραφο για τις απεργίες στην Αυστραλία – Ανησυχεί για το LNG η Ευρώπη

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Προειδοποιήσεις

Η Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αυτό το χειμώνα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία σήμερα θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου το φθηνό και άφθονο ρωσικό αέριο αγωγών σήμαινε ότι η ήπειρος ήταν μόνο ένας μικρός αγοραστής LNG. Το 2021, το LNG  αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40%.

Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει βαθιά την ισορροπία. Το LNG αποτελούσε το 34% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί ξανά το 2023 στο 40%%.

Το LNG από την Αυστραλία σπάνια φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές ακτές, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού καθιστά το υψηλό κόστος αποστολής αντιοικονομικό.

Αλλά εάν οι αγοραστές αυστραλιανού φυσικού αερίου στην Ασία χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές, θα τους φέρει απευθείας σε ανταγωνισμό με την Ευρώπη και τη νέα δίψα της για το καύσιμο. Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια