Σε μια προσπάθεια να να διαχειριστούν καλύτερα τα αυξανόμενα και διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια εφοδιασμού τους σε LNG, σε μια ολοένα και πιο ασταθή παγκόσμια αγορά, οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας ξεκινούν ή επεκτείνουν γραφεία συναλλαγών στο Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη.
Η ενισχυμένη εμπορική παρουσία των Κινέζων εισαγωγέων τους θέτει σε άμεσο ανταγωνισμό με παγκόσμιες εταιρείες βαρέων βαρών όπως η Shell, η BP, η Equinor και η TotalEnergies σε μία μια αγορά, η οποία σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας διπλασιάστηκε σε αξία στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι .
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters, περίπου δώδεκα κινεζικές εταιρείες επεκτείνουν ομάδες συναλλαγών ή προσθέτουν νέα γραφεία, με την ιδιωτική ENN Natural Gas και την κρατική China National Offshore Oil Corp να σχεδιάζουν γραφεία στο Λονδίνο και την εταιρεία κοινής ωφελείας China Gas Holdings να δημιουργεί μια επιχείρηση στη Σιγκαπούρη.
Οι κινέζοι εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν επίσης ενισχύσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG με το Κατάρ και τους προμηθευτές των ΗΠΑ κατά σχεδόν 50% από τα τέλη του 2022 σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpy), με σχέδια να προσθέσουν περισσότερους όγκους από αυτές τις δύο χώρες, καθώς και από το Ομάν, τον Καναδά και τη Μοζαμβίκη, ανέφεραν traders και αναλυτές.
Το Κατάρ εισβάλλει στην ευρωπαϊκή αγορά LNG: Νέο deal με την Ουγγαρία
Διεθνής παίκτης στην αγορά
«Θα δούμε μια αλλαγή στάσης στις κινεζικές εταιρείες από το να είναι συνολικά καθαροί εισαγωγείς, να μεταβάλλονται περισσότερο σε διεθνείς και εγχώριοι εμπορικοί παίκτες», δήλωσε ο Toby Copson, επικεφαλής παγκόσμιου εμπορίου για το Trident LNG με έδρα τη Σαγκάη.
Ήδη, οι κρατικές PetroChina, Sinopec, Sinochem Group και CNOOC διαπραγματεύονται ενεργά την αστάθεια για να κεφαλαιοποιήσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τους, υπογράμμισε ο Copson.
Η Κίνα ανταγωνίζεται με την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο.
Η PetroChina International (PCI), εμπορικός βραχίονας της PetroChina και του μεγαλύτερου εμπόρου φυσικού αερίου της Κίνας με μια παγκόσμια ομάδα 100 ατόμων στο Πεκίνο και τέσσερα άλλα διεθνή γραφεία, εισήγαγε ή διακίνησε περίπου 30 εκατομμύρια τόνους LNG πέρυσι.
Ο Zhang Yaoyu, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορίας LNG της PCI, αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο συναλλαγών της εταιρείας, αλλά είπε ότι οι συναλλαγές ήταν μέρος της συνολικής στρατηγικής της εταιρείας.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων. Η ικανότητα συναλλαγών είναι ένας από τους παράγοντες που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις διακυμάνσεις της αγοράς», δήλωσε ο Zhang.
Μπαράζ συμφωνιών
Μέχρι το 2026, οι κινεζικές εταιρείες αναμένεται να έχουν συνάψει προμήθειες LNG άνω των 100 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πλεόνασμα έως και 8 εκατομμυρίων τόνων εκείνο το έτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Poten & Partners, ή έλλειμμα 5 έως 6 εκατομμυρίων τόνων με βάση τις εκτιμήσεις του οργανισμού τιμολόγησης ICIS.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή της Κίνας και το περισσότερο φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία παρέχουν αρκετή βάση καυσίμου ώστε οι κινεζικές εταιρείες φυσικού αερίου να μπορούν να πωλούν ή να ανταλλάσσουν φορτία ΗΠΑ και άλλα χαρτοφυλάκια όταν ανοίγουν τα arbitrage ή έχει κάποιο νόημα στην αγορά.
«Θα μπορούσα να δω την Κίνα να γίνεται εποχιακός πωλητής σε μέρη όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, καθώς και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Jason Feer, επικεφαλής επιχειρηματικής ευφυΐας στην Poten & Partners.
Τα συμβόλαια LNG των ΗΠΑ γίνονται σε ελεύθερη βάση (FOB), ανοικτή χωρίς περιορισμούς στον προορισμό και η σύμβουλος Rystad Energy εκτιμά ότι ο όγκος των ΗΠΑ θα αποτελέσει το ένα τέταρτο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Κίνας έως το 2030.
Ωστόσο, το Κατάρ, που θα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας για το 2026, προσφέρει παραδοσιακές συμβάσεις LNG που περιορίζονται σε έναν μόνο προορισμό ή χώρα.
Μεγάλη ώθηση σε μια μεταβαλλόμενη αγορά
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ανάγκασε τους Ευρωπαίους αγοραστές να αυξήσουν τις εισαγωγές LNG κατά τα δύο τρίτα για να αντικαταστήσουν το χαμένο ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό ωφέλησε σημαντικά κινεζικές, ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες, καθώς οι παγκόσμιες τιμές LNG αυξήθηκαν και η αξία της αγοράς διπλασιάστηκε.
Οι Ευρωπαίοι χρήστες είναι επίσης απρόθυμοι να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια λόγω των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και οι Ασιάτες έμποροι και εισαγωγείς φυσικού αερίου στέλνουν LNG στην Ευρώπη την άνοιξη και το καλοκαίρι για να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης εκεί, είπε ο Feer.
Η PCI υπέγραψε επίσης συμφωνία τον Μάιο για τη χρήση του τερματικού αεριοποίησης του Ρότερνταμ για 20 χρόνια, για πρώτη φορά για κινεζική εταιρεία στην Ευρώπη.
Αυτά τα ανοίγματα στην αγορά και μια πιο απελευθερωμένη εγχώρια αγορά φυσικού αερίου ώθησαν επίσης τους μικρότερους κινέζους διανομείς και εισαγωγείς φυσικού αερίου να επεκταθούν στον χώρο συναλλαγών.
Η China Gas Holdings, για παράδειγμα, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαια για 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως για το αμερικανικό LNG, προσλαμβάνει τους δύο πρώτους εμπόρους της για ένα νέο γραφείο στη Σιγκαπούρη και προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα συμβόλαια, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας στο Reuters.
«Σε σύγκριση με τις ιαπωνικές εταιρείες, οι Κινέζοι είναι πολύ πιο επιθετικοί στην επέκταση, με την PCI και την Unipec μεταξύ των καλύτερων πληρωτών που προσφέρουν συγκρίσιμα πακέτα με τις παγκόσμιες μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ένας υπεύθυνος προσλήψεων με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Latest News
Σκυλακάκης: Τέλος η κρατικοδίαιτη ζωή – Το μήνυμα για τους επενδυτές στις ΑΠΕ
Σταμάτησαν και οι ταρίφες και οι επιδοτήσεις, και όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις, πηγαίνουν στην αγορά, τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις