Στο πλαίσιο των προσπαθειών της BRICS να απεξαρτηθεί από το δολάριο και να προωθήσει ένα πολυπολικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύθηκε από τα κράτη της ομάδας σχεδιάζει να αρχίσει να δανείζει σε νομίσματα της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η Ντίλμα Ρούσεφ , πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας που ηγείται Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB), υπογράμμισε ότι ο δανειστής με έδρα τη Σαγκάη εξετάζει αιτήσεις για ένταξη από περίπου 15 χωρών και είναι πιθανό να εγκρίνει την αποδοχή τεσσάρων ή πέντε χωρών. Αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες, πρόσθεσε ωστόσο ότι αποτελεί προτεραιότητα για την NDB να διαφοροποιήσει τη γεωγραφική της εκπροσώπηση.

Η Κίνα στήνει το αντίπαλο δέος στη G7- Ποιοι αντιδρούν

«Αναμένουμε να δανείσουμε μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος», είπε η Ρούσεφ σε συνέντευξή της στους Financial Times. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε περίπου το 30%όλων όσων δανείζουμε. . . σε τοπικό νόμισμα».

Αναπτυξιακή τράπεζα BRICS: Θα εκδώσει ομόλογο σε ινδικές ρουπίες

Επεσήμανε επίσης ότι η NDB θα εκδώσει χρέος σε ραντ για δανεισμό στη Νότια Αφρική και θα κάνει «το ίδιο πράγμα στη Βραζιλία με το ρεάλ. Θα προσπαθήσουμε είτε να κάνουμε ανταλλαγή νομισμάτων είτε να εκδόσουμε χρέος. Και επίσης σε ρουπίες». Η τράπεζα δανείζει ήδη σε renminbi.

Η επέκταση του δανεισμού σε τοπικό νόμισμα υποστηρίζει έναν ευρύτερο στόχο που συμφωνήθηκε από τα έθνη της BRICS για την ενθάρρυνση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων αντί του δολαρίου στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Εναλλακτική πρόταση

Η BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — δημιούργησαν την NDB το 2015 ως εναλλακτική λύση σε απέναντι σε διεθνή ταμεία στα οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η NDB έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης και έχει ενσωματώσει χώρες που δεν ανήκουν στους BRICS, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πρόσθετα μέλη, με την Ουρουγουάη να βρίσκεται στα τελικά στάδια εισδοχής.

Η Ρούσεφ είπε ότι ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα θα επιτρέψει στους δανειολήπτες των χωρών-μελών να αποφύγουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τις διακυμάνσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ.

«Τα τοπικά νομίσματα δεν είναι εναλλακτικές στο δολάριο», είπε. «Είναι εναλλακτικές σε ένα σύστημα. Μέχρι στιγμής το σύστημα ήταν μονοπολικό. . . πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα πιο πολυπολικό σύστημα».

Η τράπεζα Brics προσπάθησε επίσης να διαφοροποιηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, μη θέτοντας προϋποθέσεις με πολιτικούς όρους για τα δάνεια. «Αποκηρύσσουμε κάθε είδους προϋποθέσεις», είπε η Ρούσεφ. «Συχνά ένα δάνειο δίνεται με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται ορισμένες πολιτικές. Δεν το κάνουμε αυτό. Σεβόμαστε τις πολιτικές κάθε χώρας».

Παρά την πρόθεσή της να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην «οικονομική τάξη» που εδρεύει στις ΗΠΑ, η NDB αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στη χώρα-μέλος της, τη Ρωσία για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων και την αποκοπή από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι [το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα] υπάρχει», παραδέχτηκε η Ρούσεφ. «Πρέπει να ζήσουμε με αυτό».

Ο Fitch υποβάθμισε το χρέος της NDB από AA+ σε AA πέρυσι με αρνητικές προοπτικές λόγω της έκθεσης της τράπεζας στη Ρωσία, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις για την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ».

Αυτό οφείλεται στους κινδύνους αξιοπιστίας που συνδέονται με την εν μέρει ρωσική ιδιοκτησιακή της δομή, ανέφερε  οίκος αξιολόγησης, με τη Μόσχα να κατέχει το 19,4% του κεφαλαίου στα τέλη του 2021. Ο Fitch αναθεώρησε την προοπτική της NDB σε σταθερή τον Μάιο, αφού η τράπεζα πέτυχε να εκδώσει Πράσινο ομόλογο 1,25 δισ. δολαρίων, αλλά δεν αποκατέστησε την αξιολόγηση AA+.

Η Ρούσεφ υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, λέγοντας ότι σε ηλικία επτά ετών είναι η νεότερη από τις αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου. «Θα μεταμορφωθούμε σε μια σημαντική τράπεζα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές», είπε. «Η εστίασή μας πρέπει να είναι αυτό: μια τράπεζα φτιαγμένη από αναπτυσσόμενες χώρες για τον εαυτό τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή