Οι καταστροφές φαίνεται να συμβαίνουν παντού. Νωρίτερα το καλοκαίρι, η ζέστη έσπασε ρεκόρ σε τμήματα της Ευρώπης και της Κίνας. Στη συνέχεια, υπήρξαν οι δασικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία, αλλά και σε Καναδά και Χαβάη. Πριν από λίγες ημέρες, η πρώτη τροπική καταιγίδα στην Καλιφόρνια από το 1939 προκάλεσε καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες. Πλέον, σύμφωνα με το Forbes και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν οι προφανείς αλλαγές που επηρεάζουν το περιβάλλον και γίνονται πρωτοσέλιδα σε εβδομαδιαία βάση, θα πρέπει να αρχίσουν να οδηγούν σε αλλαγές χαρτοφυλακίων.

Για τον Andy Baun, διαχειριστή του Impax Large Cap Fund, αξίας 1,4 δισ. δολαρίων, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «ναι». Ο ίδιος πιστεύει ότι η βιώσιμες επενδύσεις είναι η έξυπνη λύση δεδομένης της πραγματικότητας των αλλαγών που συμβαίνουν. «Η καλή επενδυτική οξυδέρκεια καθοδηγείται από τη μετάβαση προς εκεί που πιστεύουμε ότι η οικονομία οδεύει και είναι πολύ σαφές ότι αυτή η επένδυση πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», λέει ο Baun, του οποίου το ταμείο έχει μέση ετήσια απόδοση 10,4% για 5 χρόνια. «Το να μην κάνεις τίποτα είναι μια πολύ κακή επιλογή γενικότερα».

Έτσι θα «πρασινίσει» η Ελλάδα – Το ελληνικό «New Deal» των 164,9 δισ.

Το κερδοφόρο μέλλον

Από την πλευρά του ο Zach Jonson, επικεφαλής επενδύσεων στη Whitefish πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητούν εταιρείες που αλλάζουν τεχνολογία και προϊόντα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να τοποθετηθούν για ένα κερδοφόρο μέλλον. Η προσθήκη εταιρειών που ενσωματώνουν οφέλη από την κλιματική αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους μπορεί να προσφέρει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές οι επενδύσεις για το κλίμα κέρδισαν δυναμική το 2020 καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν «πράσινες» επιλογές. Την ίδια ώρα, η αναζήτηση ευκαιριών θετικής ανάπτυξης, όπως εταιρείες που επενδύουν σε ηλεκτρικά οχήματα και τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, οδηγεί σε μεγαλύτερες ταμειακές ροές και λιγότερους κινδύνους καθώς αυξάνεται η ζήτηση για νέα προϊόντα.

Οι επενδύσεις ESG έχουν γίνει ολοφάνερες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Baun, αλλά συνεχίζουν να δέχονται αντιδράσεις από την πολιτική δεξιά. Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει στους πολιτικούς να επενδύουν δημόσιο χρήμα σε προγράμματα ESG και απαγορεύει τις πωλήσεις ομολόγων ESG.  «Ο όρος έχει γίνει πολιτικ’η αρένα», λέει ο Baun.

Η Impax, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που εστιάζει στις επενδύσεις βιωσιμότητας, δεν είναι η μόνη εταιρεία με μεγάλα κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις για το κλίμα. Η Fidelity Investments κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα θεματικό ταμείο για την κλιματική αλλαγή που ονομάζεται Fidelity Climate Action Fund (FCAEX) και εστιάζει στην επένδυση σε εταιρείες που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή είτε άμεσα μέσω προϊόντων είτε έμμεσα μέσω εταιρικής στρατηγικής.

Οι βιομηχανικές εταιρείες που διαφοροποιούν τα τμήματα τους αποτελούν ισχυρά στοιχήματα, αλλά οι μετοχές κοινής ωφελείας και υλικών θα μπορούσαν επίσης να είναι ισχυρές. Ωστόσο, οι επενδυτές που συνειδητοποιούν το κλίμα θα πρέπει να δουν τις μετοχές ολιστικά. Μια εταιρεία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα είναι κάτι το θετικό, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η δεν βλάπτει τη βιοποικιλότητα ή το περιβάλλον με την έντονη χρήση νερού. Οι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο θα πρέπει να παραμείνουν σε μετοχές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ οι επενδυτές που είναι εντάξει με ένα πιο ριψοκίνδυνο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν προϊόντα και τεχνολογίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green