Ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας, υπό την απειλή απεργιών. Οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει πυροδοτούν ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου, προκαλώντας φόβους ακόμα και στην Ευρώπη, που βλέπει τις  τιμές εκ νέου να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Woodside Energy Group Ltd. και αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της στο North West Shelf LNG ξεκίνησαν συζητήσεις στο Περθ για να διαπραγματευτούν τις αμοιβές και άλλες συνθήκες εργασίας. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ.

Φυσικό αέριο: Ο στρατηγός Πούτιν χάνει τη μάχη – Γιατί δεν κερδίζει η Ευρώπη

Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, έχει ήδη δηλώσει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη,  θα προχωρήσει σε απεργίες από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο κίνδυνος διαταραχών στις εξαγωγές LNG από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, προκάλεσε νέα άνοδο στις τιμές στην Ασία και την Ευρώπη.

Ανησυχίες για τις προμήθειες

Οι απεργίες στις εγκαταστάσεις της Woodside και της Chevron Corp., ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, ακριβώς τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για το χειμώνα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα στήθηκαν κάλπες στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron, με τους εργαζομένους να καλούνται να ψηφίσουν για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι Ασιάτες αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για οποιαδήποτε απεργία να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξαγωγές.

«Κάνουμε καλή πρόοδο» στις συζητήσεις, δήλωσε την Τρίτη η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Woodside, Meg O’Neill, σημειώνοντας ότι μια συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ρύθμισης για την απασχόληση και δεν είναι τόσο απλή όσο η διαπραγμάτευση μόνο για τους μισθούς.

Οι διαφωνίες για τις αποδοχές έρχονται καθώς η Woodside, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν καθώς η παραγωγή ρεκόρ από ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισε την πτώση των τιμών.

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Προειδοποιήσεις

Η Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αυτό το χειμώνα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία σήμερα θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου το φθηνό και άφθονο ρωσικό αέριο αγωγών σήμαινε ότι η ήπειρος ήταν μόνο ένας μικρός αγοραστής LNG. Το 2021, το LNG  αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40%.

Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει βαθιά την ισορροπία. Το LNG αποτελούσε το 34% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί ξανά το 2023 στο 40%%.

Το LNG από την Αυστραλία σπάνια φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές ακτές, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού καθιστά το υψηλό κόστος αποστολής αντιοικονομικό.

Αλλά εάν οι αγοραστές αυστραλιανού φυσικού αερίου στην Ασία χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές, θα τους φέρει απευθείας σε ανταγωνισμό με την Ευρώπη και τη νέα δίψα της για το καύσιμο. Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο.

Η «ευάλωτη» Ευρώπη

Η βίαιη άνοδος στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπογραμμίζει πώς η επιτυχία της περιοχής να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια την έχει αφήσει πιο ευάλωτη στην άμπωτη και τη ροή των ασταθών παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Η Ευρώπη κατάφερε να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση πέρυσι αυξάνοντας ραγδαία τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το θαλάσσιο καύσιμο αντικατέστησε τη ροή από τους ρωσικούς αγωγούς αφού το Κρεμλίνο διέκοψε την πλειοψηφία των προμηθειών σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Όμως, η νεοανακαλυφθείσα εξάρτηση από το LNG, που είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας πιο ευαίσθητες στις διακοπές του εφοδιασμού από όλο τον κόσμο — ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια