Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη χώρα εξαιτίας των πολλαπλών πυρκαγιών και τις εξελίξεις στα μέτωπα παραχωρεί αυτή την ώρα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

Φωτιές: Καίγονται σπίτια στο Μενίδι – Στον δρυμό της Πάρνηθας οι φλόγες – Όλα τα μέτωπα

Πρωτοφανής κατάσταση, το χειρότερο καλοκαίρι όλων των εποχών , από τότε που άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν καταγραφεί 355 δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες 5 ημέρες, ενώ μόλις τα δύο τελευταία 24ωρα είναι ενδεικτικά της δύσκολης κατάστασης.

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μόλις το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 209 νέες εστίες. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μαζί με την μεγάλη πυρκαγιά τον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίζει 9 μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική. 6 στη Βοιωτία και μια στη Εύβοια. Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του, παρά την πολυδιάσπαση των επιγείων και εναέριων μέσων.

»Χτες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέρια μέσα που επιχείρησαν σε πέντε εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και κοντά στο Θριάσιο. Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στην Μονή Κλειστών αμέσως έγινε εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε.

»Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 5 λεπτά πάνω από την εστία της Πάρνηθας. Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

»Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε σχέση με κάθε μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίσαμε σημαντικά την πολιτική προστασία»

Για τους απανθρακωμένους μετανάστες στον Έβρο

«Στον Έβρο είχαμε 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο δάσος Δαδιάς, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των 18 συνανθρώπων μας που ήταν στο δάσος της Δαδιάς.

»Το 112 είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί ενώ απαγορευόταν να είναι στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4 παρά τα πολλαπλά μηνύματα το 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν.

»Η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά μέχρι Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. Εξειδικευμένη ομάδα της αντιμετώπισης εγκλημάτων του Πυροσβεστικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ διερευνούν συνεχώς τα αίτια».

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω