Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ακολουθώντας το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν τα αποτελέσματα του παγκόσμιου κολοσσού τσιπ Nvidia, την ώρα που και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώνονται.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,83% στις 7.381 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1% στις 15.885 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,24% στις 7.336 μονάδες.

Η Nvidia

Η Nvidia ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη δεύτερου τριμήνου, δείχνοντας ότι επωφελήθηκε από την έκρηξη της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η αγαπημένη εταιρεία των αγορών ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 25 δισ. δολαρίων, προκαλώντας έντονα κέρδη σε όλο τις αγορές.

ΕΚΤ και PMI

Οι επενδυτές έχουν επίσης ενισχυθεί από την αυξημένη πιθανότητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν ότι η Ευρώπη διολισθαίνει στην ύφεση. Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Αύγουστο, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης.

“Ο κίνδυνος ότι η ΕΚΤ έχει ήδη υπερσφίξει είναι σημαντικός. Τα στοιχεία των PMI μειώνουν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και αυξάνουν την πιθανότητα οι μειώσεις των επιτοκίων να έρθουν νωρίτερα από ό,τι πίστευαν τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Σε αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell την Παρασκευή κατά την ολοκλήρωση του συμποσίου της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, τα οποία η Wall Street ελπίζει ότι θα προσφέρουν κάποια εικόνα για την πιθανή πορεία των επιτοκίων.

Ώθηση λαμβάνουν οι αγορές και από την πτώση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου, από το υψηλό 16 ετών που βρέθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας των ανησυχιών γύρω από τον επίμονο πληθωρισμό και την πιθανότητα η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική αυστηρότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές