Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών της BRICS  στον τομέα των διασυνοριακών πληρωμών τόνισε αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα τελευταία ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας έσπευσε να συμφωνήσει λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο τομέα.

«Τα μέλη της BRICS θα πρέπει επίσης να μελετήσουν τα εργαλεία και τις πλατφόρμες πληρωμών σε τοπικό νόμισμα και να προωθήσουν τον διακανονισμό σε τοπικό νόμισμα» είπε ο Λι Κεξίν, γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, όπως αναφέρει το Reuters.

BRICS: Μείωση της χρήσης του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές

Οι ηγέτες του μπλοκ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ να ενθαρρύνουν τη χρήση τοπικών νομισμάτων στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές, καθώς επιδιώκουν να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.

Εναλλακτικό σύστημα πληρωμών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής αντί του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι το μπλοκ των BRICS σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό διεθνές σύστημα πληρωμών έναντι του SWIFT.

«Αυτό είναι απαραίτητο… επειδή έχουμε μεγάλο και αυξανόμενο όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των πέντε σημερινών μελών», τόνισε και  ο Li σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. «Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα πληρωμών… Αυτό δεν είναι μόνο ιδέα των Ρώσων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βινάι Κουάτρα, δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση Τύπου ότι ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών είναι «ένας τομέας με υποσχέσεις».

Πολλές από τις κορυφαίες τράπεζες της Ρωσίας αποκόπηκαν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT πέρυσι στο πλαίσιο των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων που ακολούθησαν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία δημιούργησε στη συνέχεια τη δική της εναλλακτική λύση.

Όσον αφορά τη δημιουργία κοινού νομίσματος ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έβαλε στο τραπέζι την ιδέα για χρήση του στις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές μεταξύ των μελών.

Ο Λι ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των BRICS και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών «θα διερευνήσουν επίσης περαιτέρω αυτή την ιδέα». Ωστόσο ο Κουάτρα έσπευσε να αποσαφηνίσει  ότι οι ηγέτες των BRICS «επικεντρώνονται κυρίως στον εμπορικό διακανονισμό των εθνικών νομισμάτων και όχι σε οτιδήποτε άλλο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή