Σε αναμονή βλέπει να παραμένουν τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ και θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πιθανότατα προβεί σε επαρκή σύσφιγξη, λέγοντας στο CNBC ότι «μάλλον έχουμε κάνει αρκετά».

«Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι μάλλον έχουμε κάνει αρκετά, επειδή συμβαίνουν δύο πράγματα»,είπε χαρακτηριστικά. «Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed βρίσκονται σε περιοριστικό επίπεδο, οπότε ας διατηρήσουμε τα επιτόκια για λίγο σε αυτά τα επίπεδα. Επιπλέον συνεχίζουμε να συρρικνώνουμε τον ισολογισμό μας που επίσης αφαιρεί διευκολύνσεις».

ΗΠΑ: Αναμένοντας τον «χρησμό» Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

«Μας βλέπω να παραμένουμε σταθεροί καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους», τόνισε προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα μετά από αυτό.

Εάν ο ρυθμός του πληθωρισμού μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, «μπορεί να μειώσουμε νωρίτερα παρά αργότερα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το αφήσουμε να εξελιχθεί», είπε.

Και η Λαγκάρντ στο μικροσκόπιο

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Τζάκσον Χόλ του Γουαϊόμινγκ για την ετήσια διήμερη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας Σίτι. Οι επενδυτές θα αναλύσουν όλες τις ομιλίες που θα γίνουν στο συμπόσιο αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων, τα οποία η Fed ανέβασε τον Ιούλιο σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Εκτός από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει την Παρασκευή στις πρώτες σημαντικές παρατηρήσεις της από τότε που οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια στις 27 Ιουλίου, αλλά άφησαν τις μελλοντικές αποφάσεις να εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα. Με τους επενδυτές να διχάζονται για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση ή θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, θα μελετήσουν την ομιλία της για τυχόν ενδείξεις σχετικά με την έκβαση της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Το πρώην γεράκι της Fed

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σεντ Λουις, Τζέιμς Μπούλαρντ, εκτιμά  ότι μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτή η επανεπιτάχυνση θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, να ανακόψει την πορεία του αποπληθωρισμού που βλέπουμε και, αντίθετα, να καθυστερήσει τα σχέδια της Fed για αλλαγή πολιτικής», δήλωσε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg πριν από το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής της Kansas City Fed στο Τζάκσον Χόλ του Γουαϊόμινγκ.

Ο Μπούλαρντ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα για να γίνει κοσμήτορας της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Purdue, ήταν μια σημαίνουσα φωνή στο στρατόπεδο των γερακιών της  Fed που ζητούσε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή