Νέες χώρες προσκαλούν στη «συμμαχία» οι BRICS, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τους FT, oι πέντε χώρες των BRICS προσκάλεσαν την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν στην ομάδα των αναδυόμενων αγορών τους, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Οι χώρες θα ενταχθούν στο μπλοκ των Brics που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική στις αρχές του επόμενου έτους ως «πρώτη φάση της διαδικασίας επέκτασης» του φόρουμ, δήλωσε ο Ραμαφόσα στο τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών των Brics στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Εκτιμούμε το ενδιαφέρον άλλων χωρών για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης με τoυς BRICS» και θα ακολουθήσουν και άλλες επεκτάσεις στο μέλλον, αφού οι χώρες του πυρήνα συμφωνήσουν στα κριτήρια ένταξης, πρόσθεσε.

Ο ρόλος της Κίνας

Η πρώτη διεύρυνση των Brics από την ένταξη της Νότιας Αφρικής το 2010 θα αποτελέσει νίκη για την Κίνα, η οποία πίεσε για ταχεία επέκταση της ομάδας πριν από τη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο αντίπαλο της G7 των προηγμένων οικονομιών.

Η συμπερίληψη του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ, μεταξύ των πρώτων μελών των BRICS στη Μέση Ανατολή έρχεται επίσης σε συνέχεια της μεσολάβησης του Πεκίνου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης φέτος.

Η Ινδία ήταν πιο διστακτική όσον αφορά την επέκταση των BRICS, αλλά ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σηματοδότησε την Τετάρτη την υποστήριξή του για νέα μέλη στη βάση της συναίνεσης.

Τα έξι νέα κράτη συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι από τους στρατηγικούς αμυντικούς εταίρους του Νέου Δελχί, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. «Η προσθήκη νέων μελών θα ενισχύσει περαιτέρω τους BRICS και θα τους δώσει νέα ώθηση», δήλωσε ο Μόντι.

Η τοποθέτηση Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας καλωσόρισε τα νέα μέλη και κάλεσε το μπλοκ να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς του, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος και νέων μηχανισμών οικονομικού διακανονισμού. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους μου ότι θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε – την επέκταση της επιρροής των BRICS στον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν, εμφανιζόμενος μέσω βιντεοκλήσης από το Κρεμλίνο.

Τα νέα μέλη θα αυξήσουν το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από 32% σε 37% σε βάση ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Σεβόμαστε το όραμα της ηγεσίας των BRICS και εκτιμούμε τη συμπερίληψη των ΗΑΕ ως μέλους σε αυτή τη σημαντική ομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Mohammed bin Zayed al-Nahyan, μετά την ανακοίνωση του Ραμαφόζα.

Κοινό νόμισμα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, δήλωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στη συνεργασία με την ομάδα BRICS για την «επίτευξη των στόχων της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ μας και την αύξηση της φωνής του Παγκόσμιου Νότου». Ο υπουργός Οικονομικών της Αιθιοπίας, Ahmed Shide, δήλωσε ότι η ομάδα των BRICS είναι μια «πολύ σημαντική πλατφόρμα».

Οι ηγέτες των BRICS ανέθεσαν επίσης στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών τους να λάβουν μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο μεταξύ των οικονομιών τους, προκειμένου να υποβάλουν έκθεση το επόμενο έτος, δήλωσε ο Ραμαφόζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή