Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τα συνδικάτα στο μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αυστραλίας, κατέληξε  Woodside Energy  την Πέμπτη σε , αποτρέποντας πιθανώς μια διακοπή στον εφοδιασμό από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο.

Τόσο η Woodside όσο και η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις υπεράκτιες πλατφόρμες των εγκαταστάσεων του North West Shelf ανακοίνωσαν την αρχική συμφωνία σε ξεχωριστές δηλώσεις μετά από έναν γύρο συνομιλιών που και οι δύο πλευρές έκριναν θετικές.

Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν τώρα για να αποφασίσουν εάν θα επικυρώσουν τη συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής συμμαχίας Μπραντ Γκάντι.

Φυσικό αέριο: Ο στρατηγός Πούτιν χάνει τη μάχη – Γιατί δεν κερδίζει η Ευρώπη

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Woodside έκανε στα μέλη μας μια ισχυρή προσφορά χωρίς να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις», πρόσθεσε ο Γκάντι.

Στη δήλωσή της, η Woodside είπε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα συνδικάτα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ο Woodside δεσμεύτηκε να παράσχει ένα ενημερωμένο σχέδιο επιχειρηματικής συμφωνίας έως τις 28 Αυγούστου και τα συνδικάτα συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έως την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Peter Carter, πολιτειακός γραμματέας της Δυτικής Αυστραλίας για το Electrical Trade Union.

«Στις συνομιλίες σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και τα μέρη κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ορισμένα ζητήματα που είναι βασικά για το εργατικό δυναμικό», πρόσθεσε.

Το έργο στη Δυτική Αυστραλία, μαζί με τις εγκαταστάσεις LNG Gorgon και Wheatstone της Chevron Corp, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron εξετάζουν κινητοποιήσεις.

Η νευρικότητα στις τιμές

Η έντονη ανησυχία έχει πυροδοτήσει νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα συνδικάτα εργαζομένων της Woodside Energy  είχαν απειλήσει με απεργία, εκτός και αν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για καλύτερους μισθούς και συνθήκες.

«Όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή φαίνονται υποσχόμενες ότι θα αποφευχθεί η απεργία στα βορειοδυτικά», έγραψε σε σημείωμα ο Warren Patterson, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING.

«Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω ξεπούλημα στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του ασιατικού LNG σήμερα».

Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις της Chevron, αλλά είναι απίθανο να διαταράξει σημαντικά τον εφοδιασμό.

Οι Ασιάτες αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για οποιαδήποτε απεργία να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξαγωγές.

«Κάνουμε καλή πρόοδο» στις συζητήσεις, δήλωσε την Τρίτη η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Woodside, Meg O’Neill, σημειώνοντας ότι μια συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ρύθμισης για την απασχόληση και δεν είναι τόσο απλή όσο η διαπραγμάτευση μόνο για τους μισθούς.

Οι διαφωνίες για τις αποδοχές έρχονται καθώς η Woodside, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν καθώς η παραγωγή ρεκόρ από ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισε την πτώση των τιμών.

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια