Ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε σε ένα αεροπλάνο που συνετρίβη βορειοδυτικά της Μόσχας την Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Υπηρεσιών, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης, που δημοσιεύει το Reuters,  το ιδιωτικό αεροσκάφος  τύπου Embraer 600 με αριθμό RA-02795, δεν έδειξε κανένα σημάδι προβλήματος μέχρι την απότομη πτώση στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα. Η Rosaviatsia, η ρωσική υπηρεσία αερομεταφορών είπε ότι ο Πριγκόζιν ήταν ένας από τους 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο που καταρρίφθηκε. Ταξίδευε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιφέρεια Τβερ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Κάθετη πτώση

Στις 3:19 μ.μ. GMT, το αεροσκάφος έκανε μια «ξαφνική καθοδική κατακόρυφο», είπε ο Ian Petchenik του Flightradar24. Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, το αεροσκάφος είχε πέσει κατακόρυφα περισσότερα από 8.000 πόδια από το ύψος των 28.000 ποδιών.

«Ό,τι έγινε, έγινε γρήγορα», είπε ο Πέτσενικ. Αλλά πριν από τη δραματική πτώση του, δεν υπήρχε «καμία ένδειξη ότι υπήρχε κάτι λάθος με αυτό το αεροσκάφος».

Το βίντεο έδειξε το αεροπλάνο να κατεβαίνει γρήγορα με τη μύτη του να δείχνει σχεδόν ευθεία προς τα κάτω και ένα σωρό καπνού ή ατμού πίσω του.

Οι Ρώσοι ερευνητές άνοιξαν ποινική έρευνα για να προσδιορίσουν τι συνέβη. Μερικές ανώνυμες πηγές είπαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι πίστευαν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος. Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Embraer SA δήλωσε ότι δεν παρείχε καμία υπηρεσία ή υποστήριξη τα τελευταία χρόνια στο αεροπλάνο, το οποίο έχει θέσεις 13 θέσεις.

Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι συμμορφώθηκε με τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Το πολυτελές τζετ αναγνωρίστηκε στο Flightradar24 με ταξινόμηση RA-02795, το ίδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Προγκόζιν στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία, δήλωσε πηγή του κλάδου που γνωρίζει το θέμα.

Ο διαδικτυακός ιχνηλάτης πτήσης Flightradar24 κατέγραψε για τελευταία φορά τη θέση του αεροσκάφους στις 3:11 μ.μ. GMT, πριν από τη συντριβή. Η εμπλοκή ή η παρεμβολή στην περιοχή πιθανώς επιβράδυνε τη συλλογή περαιτέρω δεδομένων τοποθεσίας.

Η ανταρσία

Τον Ιούνιο ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επί χρόνια σύμμαχος του Πούτιν, είχε ηγηθεί της ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner με ρητό στόχο την καθαίρεση του Ρώσου προέδρου. Ο μισθοφορικός στρατός είχε καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη του Ροστόφ και είχε κινηθεί κατά της Μόσχας. Η προέλαση προς τη ρωσική πρωτεύουσα ανακόπηκε κατόπιν αγνώστου περιεχομένου διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Κατόπιν τα στρατεύματα της Wagner μεταστάθμευσαν στη Λευκορωσία, ενώ ο Πριγκόζιν φέρεται να καταγράφηκε προ ημερών σε χώρα της Αφρικής.

«Δουλεύουμε. Θερμοκρασία 50 βαθμοί και. Όπως μας αρέσει», δήλωνε σε βίντεο στο Telegram. «Ο όμιλος Wagner επιδίδεται σε αναγνώριση και έρευνα. Κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους. Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη. Δικαιοσύνη και ευτυχία για τους αφρικανικούς λαούς. Εφιάλτης για το ΙΚ, την Αλ Κάιντα και άλλους γκάγκστερ. Προσλαμβάνουμε αληθινούς ήρωες και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντα που μας ανατέθηκαν και υποσχεθήκαμε πως θα εκτελούσαμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα