Στη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 7,5% που αποφάσισε η τουρκική κεντρική τράπεζα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt να τονίζει πως με το επιτόκιο να βρίσκεται τώρα στο 25%, «οι αναλυτές είναι έκπληκτοι, καθώς περίμεναν μονάχα μια αύξηση έως και 20%».

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ζωτικής σημασίας καθίσταται «η εμπιστοσύνη στη βούληση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Όσο οι αγορές δεν βλέπουν μια σταθερή πορεία από την κεντρική τράπεζα, η τουρκική λίρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Και η υπάρχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική επιτοκίων της Τουρκίας οφείλεται στα ανορθόδοξα και πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα τα τελευταία χρόνια».

Όλο και πιο κοντά στην οικονομική… ορθοδοξία η Τουρκία

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το τουρκικό παράδειγμα είναι διδακτικό, διότι δείχνει τις συνέπειες της υποτίμησης του πληθωρισμού και της λανθασμένης καταπολέμησής του. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριζε εδώ και καιρό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με μείωση των βασικών επιτοκίων […] Όμως όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία μάλλον επιβεβαιώνουν την αντίληψη που επικρατεί σήμερα, σύμφωνα με την οποία […] η πτώση των βασικών επιτοκίων τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς τονώνει τη ζήτηση μέσω ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης των δανείων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή