Περισσότερο από 5% υποχώρησε η μετοχή της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας delivery, Meituan που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, μετά την προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου, Wang Xing, για επιβράδυνση στον τομέα παράδοσης τροφίμων το επόμενο τρίμηνο.

«Για την παράδοση τροφίμων, αναμένουμε ότι στο τρίτο τρίμηνο, ο όγκος πωλήσεων θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει πιο ανθεκτικός από άλλους τομείς που σχετίζονται με την κατανάλωση», δήλωσε ο Wang κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εταιρικών αποτελεσμάτων την Πέμπτη.

Delivery: Προκλήσεις για τις εταιρείες διανομής φαγητού στο νέο τοπίο μετά την πανδημία

Τα έσοδα ήταν 67,96 δισεκατομμύρια γουάν (9,33 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 33,4% από 50,93 δισεκατομμύρια γουάν που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία σημείωσε επίσης κέρδη 4,69 δισεκατομμυρίων γουάν για το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με απώλεια 1,11 δισεκατομμυρίων γουάν πριν από ένα χρόνο.

«Έχουμε δει κάποιους βραχυπρόθεσμους αντίθετους ανέμους λόγω της μακροοικονομίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών».

Περιοχές όπως το Πεκίνο, η Τιαντζίν και οι επαρχίες Χεμπέι, Σανσί και Χενάν υπέστησαν ακραίες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες. Ο τυφώνας Doksuri σάρωσε τη βόρεια Κίνα αφού πρώτα έπληξε τις νότιες κινεζικές επαρχίες.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες φέρνουν προκλήσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας. Πολλοί έμποροι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, ενώ οι καταναλωτές επέλεξαν να αποθηκεύουν συσκευασμένα τρόφιμα αντί να παραγγέλνουν παράδοση φρέσκων τροφίμων. Σε ορισμένες πόλεις, η παράδοση τροφίμων ανεστάλη ακόμη και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού», δήλωσε ο Wang.

Η Meituan ηγείται της αγοράς παράδοσης τροφίμων της Κίνας, κατέχοντας σχεδόν το 70% του μεριδίου αγοράς στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022.

Εκτός από την παράδοση φαγητού, η εταιρεία τεχνολογίας παρέχει επίσης διάφορες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς, παράδοσης κατά παραγγελία, κρατήσεων ξενοδοχείων και ταξιδιών, έκδοσης εισιτηρίων ταινιών, ψυχαγωγίας και υπηρεσιών lifestyle.

Η αδύναμη ανάκαμψη της Κίνας

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings εξακολουθεί να αναμένει ότι το AEΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,6% το 2023 καθώς η οικονομία ομαλοποιείται μετά την πολύ ασθενή ανάπτυξη της κατανάλωσης πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου. Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον στόχο ανάπτυξης της κινεζικής κυβέρνησης περίπου 5%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meituan δήλωσε ότι παραμένει σίγουρος για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον τομέα της παράδοσης τροφίμων.

«Ο όγκος παραγγελιών το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν μια σχετικά υψηλή βάση, αλλά πιστεύουμε ότι μια προσωρινή επιβράδυνση στην αύξηση του όγκου παραγγελιών οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες», δήλωσε ο Wang. «Θα συνεχίσουμε να ενεργοποιούμε το προϊόν και την επιχειρησιακή μας στρατηγική για να πιάσουμε καλύτερα τη ζήτηση και να τονώσουμε την ανάκαμψη».

Η Meituan αναπτύσσει επίσης αυτόνομα οχήματα παράδοσης που έχουν «εφαρμοσθεί ευρύτερα σε περισσότερα σενάρια», είπε ο Wang.

Η κινεζική εταιρεία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων Pony.ai ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι συνεργάζεται με τη Meituan για την κατασκευή μη επανδρωμένων οχημάτων για υπηρεσίες παράδοσης φαγητού.

Ο Τσεν είπε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στην παράδοση τροφίμων είναι το κλειδί για τη «βελτίωση του κόστους και των υπηρεσιών για τους πελάτες».

«Θα αξιοποιήσουμε την ιδιωτική έρευνα και τις εξωτερικές επενδύσεις μας για να διερευνήσουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης παράδοσης και άλλων τεχνολογιών αιχμής», δήλωσε ο Wang.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή