Η χούντα του Νίγηρα έδωσε χθες Παρασκευή προθεσμία 48 ωρών στους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αρνηση της Γαλλίας

Επικαλούμενοι την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την «πρόσκληση» που τους απευθύνθηκε για να προσέλθουν σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» των κυβερνήσεών τους «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα», οι πραξικοπηματίες ζήτησαν από τους πρεσβευτές των τριών χωρών – τον Σιλβέν Ιτέ (Γαλλία), τον Ολιβερ Σνάκενμπεργκ (Γερμανία) και τη Κάθλιν Φιτζγκίμπονς (ΗΠΑ) να εγκαταλείψουν τη χώρα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ήδη τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Στρατιωτική εξουσιοδότηση

Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για ν’ αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα