Η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) απέρριψε σήμερα την εξαγγελία του ηγέτη της χούντας στον Νίγηρα –του στρατηγού Αμπντουραμάν Τσιανί, ο οποίος ανέτρεψε στις 26 Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ περί «μεταβατικής περιόδου που δεν θα ξεπεράσει τα «τρία χρόνια».

Νίγηρας: Τα κράτη της ECOWAS όρισαν ημερομηνία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης

«Η μεταβατική περίοδος τριών ετών δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο επίτροπος της ECOWAS Αμπντούλ Φατά Μούσα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera και μεταδόθηκε σήμερα. «Επιθυμούμε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Οι διαπραγματεύσεις

Προχθές, Σάββατο, αντιπροσωπεία της ECOWAS με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ μετέβη στον Νίγηρα για διαπραγματεύσεις με τους πραξικοπηματίες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση. Εν αντιθέσει με την προηγούμενη διπλωματική πρωτοβουλία της ECOWAS, στις αρχές του μήνα, αυτή τη φορά η αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με τον στρατηγό Τσιανί ενώ συνάντησε επίσης τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση.

Ο ηγέτης της χούντας κατηγόρησε το Σάββατο την ECOWAS ότι προετοιμάζει επίθεση στον Νίγηρα με την υποστήριξη ξένων στρατευμάτων – χωρίς να κατονομάσει όμως συγκεκριμένη χώρα. Προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα είναι έτοιμες να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος, όπως πιστεύουν ορισμένοι».

Τι ζητά η ECOWAS

Η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής αξιώνει την άμεση αποφυλάκιση του εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα και την επαναφορά του στην εξουσία. Έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Νίγηρα από τις 30 Ιουλίου και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, χωρίς να έχει αποκαλύψει χρονοδιάγραμμα ή λεπτομέρειες μιας τέτοιας επιχείρησης.

Ο Νίγηρας είναι η τέταρτη χώρα της Δυτικής Αφρικής στην οποία εκδηλώνεται πραξικόπημα από το 2020, μετά την Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα και το Μαλί.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει την ανησυχία της για την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με εξεγέρσεις τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα