Αφού πρώτα πήρε τις «ευλογίες» των G7 τον περασμένο Μάιο, στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα και έλαβε την έγκριση με τη «βούλα» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η Ιαπωνία άρχισε σήμερα (πιστή στο χρονοδιάγραμμα) να γράφει ένα ακόμα «κεφάλαιο» της πυρηνικής τραγωδίας της Φουκουσίμα.

Το… «αμαρτωλό» νερό της Φουκουσίμα

Ο χειριστής του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi που καταστράφηκε από το τσουνάμι λέει ότι έχει αρχίσει να απελευθερώνει την πρώτη του παρτίδα επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε ένα ζωντανό βίντεο από ένα δωμάτιο ελέγχου στο εργοστάσιο την Πέμπτη, η Tokyo Electric Power Company Holdings έδειξε ένα μέλος του προσωπικού να ενεργοποιεί μια αντλία θαλασσινού νερού, σηματοδοτώντας την έναρξη του αμφιλεγόμενου έργου που αναμένεται να διαρκέσει για δεκαετίες.

Ακίνδυνο το νερό ψύξης από τη Φουκουσίμα;

«Η αντλία θαλασσινού νερού Α ενεργοποιήθηκε», είπε ο κύριος χειριστής, επιβεβαιώνοντας ότι η απελευθέρωση ήταν σε εξέλιξη.

Οι ιαπωνικές αλιευτικές ομάδες αντιτάχθηκαν στο σχέδιο λόγω ανησυχίας για περαιτέρω ζημιά στη φήμη των θαλασσινών τους. Ομάδες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες, καθιστώντας το ζήτημα πολιτικό και διπλωματικό.

A protester holds a banner with a slogan that reads “No radiation contaminated water into the sea”, during a rally against Japan’s plan to discharge treated radioactive water from the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear plant into the ocean, in front of the headquarters of Tokyo Electric Power Company (TEPCO), the operator of the nuclear plant in Tokyo, Japan, August 24, 2023. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Καθησυχάζει το Τόκιο

Αλλά η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO λένε ότι το νερό πρέπει να απελευθερωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για τον παροπλισμό του εργοστασίου και για να αποφευχθούν τυχαίες διαρροές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η επεξεργασία και η αραίωση θα καταστήσουν τα λύματα ασφαλέστερα από τα διεθνή πρότυπα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους θα είναι αμελητέες.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της χαμηλής δόσης ραδιενέργειας που παραμένει στο νερό χρειάζεται προσοχή.

Η απελευθέρωση νερού ξεκινά περισσότερα από 12 χρόνια μετά την πυρηνική κατάρρευση του Μαρτίου 2011, που προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό και τσουνάμι. Σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη μάχη του εργοστασίου με ένα διαρκώς αυξανόμενο απόθεμα ραδιενεργού νερού.

Η αντλία που ενεργοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα θα έστελνε την πρώτη παρτίδα του αραιωμένου, επεξεργασμένου νερού από μια πισίνα ανάμειξης σε μια δευτερεύουσα πισίνα, όπου το νερό στη συνέχεια απορρίπτεται στον ωκεανό μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας. Το νερό συλλέγεται και εν μέρει ανακυκλώνεται ως νερό ψύξης μετά την επεξεργασία, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται σε περίπου 1.000 δεξαμενές, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες στο 98% της χωρητικότητας 1,37 εκατομμυρίων τόνων.

Αυτές οι δεξαμενές, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του συγκροτήματος του εργοστασίου, πρέπει να απελευθερωθούν για να κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διαδικασία παροπλισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η τελική προετοιμασία για την απελευθέρωση ξεκίνησε την Τρίτη, όταν μόλις ένας τόνος επεξεργασμένου νερού στάλθηκε από μια δεξαμενή για αραίωση με 1.200 τόνους θαλασσινού νερού και το μείγμα διατηρήθηκε στην κύρια πισίνα για δύο ημέρες για τελική δειγματοληψία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Μια παρτίδα 460 τόνων επρόκειτο να σταλεί στην πισίνα ανάμειξης την Πέμπτη για την πραγματική απόρριψη.

Ωστόσο, η αλιεία, ο τουρισμός και η οικονομία της Φουκουσίμα – που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την καταστροφή – ανησυχούν ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας καταστροφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube