Αφού πρώτα πήρε τις «ευλογίες» των G7 τον περασμένο Μάιο, στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα και έλαβε την έγκριση με τη «βούλα» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η Ιαπωνία ετοιμάζεται τις προσεχείς ημέρες να κλείσει ακόμη ένα «κεφάλαιο» της πυρηνικής τραγωδίας της Φουκουσίμα.

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι στις 24 Αυγούστου θα αρχίσει να απελευθερώνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την Κίνα .

Το σχέδιο, που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια από την ιαπωνική κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας για τον παροπλισμό του σταθμού που λειτουργεί από την Tokyo Electric Power Company , έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις από τοπικές αλιευτικές ομάδες.

Το… «αμαρτωλό» νερό της Φουκουσίμα

«Ζήτησα από την Tepco να προετοιμαστεί γρήγορα για την απόρριψη νερού σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης και αναμένω ότι η απελευθέρωση του νερού θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα το πρωί της Τρίτης.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωση νερού είναι ασφαλής. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο φύλακας των πυρηνικών του ΟΗΕ, έδωσε το πράσινο φως για το σχέδιο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι πληροί τα διεθνή πρότυπα και ότι ο αντίκτυπος που θα έχει στους ανθρώπους και το περιβάλλον είναι «αμελητέος».

Ωστόσο, ορισμένες γειτονικές χώρες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την ασφάλεια του σχεδίου, με το Πεκίνο να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος επικριτής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Ιαπωνία είχε επιδείξει εγωισμό και αλαζονεία και δεν είχε συμβουλευτεί πλήρως τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την απελευθέρωση νερού.

Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το σχέδιο, αν και η Σεούλ έχει συμπεράνει από τη δική της μελέτη ότι η απελευθέρωση νερού πληροί τα διεθνή πρότυπα και είπε ότι σέβεται την αξιολόγηση του ΔΟΑΕ.

Η Ιαπωνία λέει ότι το νερό θα φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Το επεξεργασμένο νερό θα αραιωθεί πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα επίπεδα τριτίου πριν απελευθερωθεί στον Ειρηνικό.

Δώδεκα χρόνια μετά

Κι έτσι, δώδεκα χρόνια μετά τη δεύτερη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μετά την έκρηξη του Τσερνόμπιλ, η κυβέρνηση του Τόκιο βάζει μπρος τις «μηχανές» για την ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.

Δεν πρόκειται για αμελητέα ποσότητα, αλλά για περισσότερα από 1,33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που έχει συσσωρευτεί σε ειδικές δεξαμενές στην περιοχή από την πυρηνική καταστροφή του 2011.

Σήμερα είναι αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Η απόρριψή του θα διαρκέσει δεκαετίες μέσω ενός σωλήνα, μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, με αφετηρία τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού προέρχεται από το σύστημα ψύξης των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Το υπόλοιπο είναι από τα υπόγεια ύδατα στη μολυσμένη περιοχή της Φουκουσίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία