Η Κίνα μειώνει κατά το ήμισυ το τέλος χαρτοσήμου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από τη Δευτέρα, σε μια ακόμα προσπάθεια να τονώσει την ασθμαίνουσα αγορά, καθώς η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει οδηγηθεί σε τέλμα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι μειώνει το τέλος χαρτοσήμου ύψους 0,1% που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές «προκειμένου να αναζωογονήσει την κεφαλαιαγορά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Όπως είχε μεταδώσει το Reuters την Παρασκευή, οι αρχές σχεδίαζαν να μειώσουν το εν λόγω τέλος έως και στο μισό, μετά την υποχώρηση ενός βασικού δείκτη μετοχών σε χαμηλό εννέα μηνών.

Απαισιοδοξία

Σχολιάζοντας το μέτρο πάντως ο Xie Chen, διαχειριστής κεφαλαίων στη Shanghai Jianwen Investment Management Co, εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Μια τέτοια πολιτική θα δώσει πιθανότατα μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά, αλλά δεν θα έχει μεγάλη επίδραση μακροπρόθεσμα», δήλωσε. «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει μόλις δύο έως τρεις ημέρες, ή και λιγότερο».

Παράλληλα με την κίνηση του υπουργείου Οικονομικών, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) αναπτύσσει μέτρα για να στηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην επένδυση σε εισηγμένες εταιρείες.

Η CSRC δήλωσε την Κυριακή ότι η Κίνα θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) και θα επιβάλει περαιτέρω ρύθμιση στις μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου των βασικών μετόχων.

Εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια στην Κίνα μείωσαν τις απαιτήσεις τους για χρηματοδότηση με περιθώριο κέρδους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CSRC.

Οι ηγέτες της Κίνας υποσχέθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα να αναζωογονήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά -τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο- η οποία παραπαίει καθώς η μετά την πανδημία ανάκαμψη έχει βαλτώσει και η κρίση χρέους στην αγορά ακινήτων βαθαίνει.

Τα μέτρα

Το Πεκίνο έχει λάβει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη μείωσης του βασικού δείκτη αναφοράς δανεισμού την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι επενδυτές απαιτούν μια ισχυρότερη πολιτική απάντηση, συμπεριλαμβανομένων μαζικών κυβερνητικών δαπανών.

Στο τελευταίο σημάδι οικονομικής αδυναμίας, τα στοιχεία της Κυριακής έδειξαν ότι τα κέρδη των βιομηχανικών υποχώρησαν για έβδομο μήνα, με την αδύναμη ζήτηση να πιέζει τις εταιρείες.

Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση του Κρατικού Συμβουλίου, υπέβαλαν σχέδιο πρότασης για τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου στο υπουργικό συμβούλιο αυτόν τον μήνα, δήλωσαν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή