Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αλλά και η χαμηλότερη ζήτηση για καύσιμα, εν μέσω της υποτονικής ανάκαμψης της κινεζικές οικονομία επιβάρυναν σημαντικά τα κέρδη της Sinopec κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, η China Petroleum & Chemical Corp., όπως είναι επίσημα γνωστό ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός, ενέγραψε καθαρά έσοδα 36,12 δισεκατομμυρίων γιουάν (4,96 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Το ποσό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τα αναθεωρημένα 44,8 δισεκατομμύρια γιουάν που ανακοίνωσε έναν χρόνο νωρίτερα.

Αύξηση πωλήσεων

Στον αντίποδα ωστόσο, οι εγχώριες πωλήσεις προϊόντων διύλισης πετρελαίου στη Sinopec, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καυσίμων της Κίνας, αυξήθηκαν κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν οι κάτοικοι σε μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη ήταν εντελώς αποκλεισμένοι για μήνες. Ωστόσο, η παρατεινόμενη κρίση στον κλάδο των ακινήτων και η ασθενέστερη ζήτηση στο εξωτερικό για εξαγωγές περιορίζουν σημαντικά την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αργού ήταν 24% χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος, μειώνοντας την αξία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Sinopec.

Η εταιρεία ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο την Κυριακή ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 800 εκατομμύρια γιουάν έως 1,5 δισεκατομμύριο γιουάν για επαναγορά μετοχών. Προανήγγειλε επίσης ενδιάμεσο μέρισμα 0,145 γιουάν ανά μετοχή σε σύγκριση με 0,16 γιουάν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μεγαλύτερη κρατική αδελφή εταιρεία της Sinopec, PetroChina Co., αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της ερχόμενη Τετάρτη. Η εταιρεία υπεράκτιων γεωτρήσεων της χώρας, Cnooc Ltd., δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα κέρδη της για πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή