Για μια δεκαετία έως το 2018, η Κίνα προσπάθησε να στρατολογήσει ελίτ επιστήμονες καταρτισμένους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενου προγράμματος που η Ουάσιγκτον θεωρούσε απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την τεχνολογική υπεροχή της.

Δύο χρόνια αφότου σταμάτησε να προωθεί το σχέδιο των χιλιάδων ταλέντων (TTP), η Κίνα αναβιώνει πλέον σιωπηλά την πρωτοβουλία με νέο όνομα και μορφή ως μέρος μιας ευρύτερης αποστολής για την επιτάχυνση της τεχνολογικής της επάρκειας.

Αυτό αναφέρουν στο Reuters, τρεις πηγές με γνώση του θέματος, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Η ανανεωμένη αυτή προσπάθεια προσλήψεων, προσφέρει προνόμια, όπως επιδοτήσεις αγοράς σπιτιού και τυπικά μπόνους υπογραφής 3 έως 5 εκατομμυρίων γιουάν, (420.000 έως 700.000 δολαρίων), είπαν τα τρία άτομα στο Reuters.

Πώς η Ευρώπη κράτησε τα «πράσινα» ταλέντα της

Σε διάφορα επίπεδα

Η Κίνα λειτουργεί προγράμματα ταλέντων σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, στοχεύοντας σε ένα μείγμα Κινέζων και ξένων ειδικών. Ο κύριος αντικαταστάτης του TTP είναι ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Qiming, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής.

Ο αγώνας για την προσέλκυση ταλέντων τεχνολογίας έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τονίζει την ανάγκη της Κίνας να επιτύχει αυτοδυναμία στους ημιαγωγούς ενόψει των περιορισμών των εξαγωγών των ΗΠΑ. Οι κανονισμοί που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο περιορίζουν τους πολίτες των ΗΠΑ και τους μόνιμους κατοίκους να υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την παραγωγή προηγμένων τσιπ στην Κίνα, μεταξύ άλλων μέτρων.

Προβληματισμένος ο Σι Τζινπίνγκ για τα μικροτσίπ – Ο στόχος του Πεκίνου

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Qiming, ή αλλιώς Διαφωτισμός, στρατολογεί ανθρώπους από επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία που περιλαμβάνουν «ευαίσθητους» ή «ταξινομημένους»  κλάδους, όπως οι ημιαγωγοί.

Μερικά από τα έγγραφα, που επικαλείται το Reuters,  αναφέρουν το Qiming μαζί με το Huoju (Δάδα), μια μακροχρόνια πρωτοβουλία του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας που επικεντρώνεται στη δημιουργία συμπλεγμάτων εταιρειών τεχνολογίας.

Η Qiming λειτουργεί επίσης παράλληλα με πρωτοβουλίες προσλήψεων που διεξάγονται από τοπικές και επαρχιακές αρχές και μια πρωτοβουλία προσλήψεων που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση από κινεζικές εταιρείες τσιπ, σύμφωνα με δύο από τα άτομα και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Υποκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας, μια κατηγορία που το Πεκίνο απορρίπτει ως πολιτικά υποκινούμενη.

«Οι ξένοι αντίπαλοι και οι στρατηγικοί ανταγωνιστές κατανοούν ότι η απόκτηση κορυφαίων ταλέντων στις ΗΠΑ και τη Δύση είναι συχνά εξίσου καλή με την απόκτηση της ίδιας της τεχνολογίας», δήλωσε ο Ντιν Μπόιντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για τα κινεζικά σχέδια στρατολόγησης ταλέντων.

«Όταν αυτή η στρατολόγηση δημιουργεί εγγενείς συγκρούσεις συμφερόντων ή δεσμεύσεων, αυτό μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο περιορισμός της διαρροής πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των ροών ταλέντων είναι δύσκολος, υποστήριξε από την πλευρά του, ο Νικ Μάρρο, αναλυτής στην Κίνα στο Economist Intelligence Unit, επειδή τέτοιες προσπάθειες «μπορούν να διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε εθνικά φορτισμένα κυνήγια μαγισσών».

Πανεπιστημιακή ελίτ

Η βιομηχανία τσιπ της Κίνας έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 200.000 ατόμων φέτος, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών και σχεδιαστών τσιπ, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 που δημοσιεύθηκε από το China Center for Information Industry Development, μια κυβερνητική δεξαμενή σκέψης και την China Semiconductor Industry.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters, ότι οι προσπάθειες για στρατολόγηση ταλέντων ευνοούν τους υποψήφιους που έχουν εκπαιδευτεί σε κορυφαία ξένα ιδρύματα.

«Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που επιλέχθηκαν για το Qiming έχουν σπουδάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και έχουν τουλάχιστον ένα διδακτορικό», είπε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι επιστήμονες που εκπαιδεύτηκαν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στο Χάρβαρντ και στα πανεπιστήμια του Στάνφορντ ήταν μεταξύ εκείνων που αναζητούσε η Κίνα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσοι εμπειρογνώμονες έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του Qiming ή σχετικών προγραμμάτων, αν και χιλιάδες έχουν υποβάλει αίτηση, σύμφωνα με την επισκόπηση των κυβερνητικών εγγράφων του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή