Η China National Petroleum Corporation (CNPC) και η QatarEnergy αναμένεται να υπογράψουν μια 27ετή συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Κίνα να αγοράζει 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters , στο πλαίσιο της συμφωνίας η CNPC θα αποκτήσει επίσης μετοχικό μερίδιο στην ανατολική επέκταση του έργου LNG North Field του Κατάρ.

Παρά την πώληση μετοχών στην επέκταση του North Field σε ξένες εταιρείες, η QatarEnergy σχεδιάζει να διατηρήσει το 75% του έργου, το οποίο θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποίησης.

Μάχη δυτικών ενεργειακών για ένα κομμάτι του νέου project LNG του Κατάρ

Τον Απρίλιο, η κινεζική Sinopec υπέγραψε συμφωνία για να γίνει εταίρος «προστιθέμενης αξίας» στο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ.

Η μάχη για το LNG

Το έργο, με συνολικό επενδυτικό κόστος 28,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύει στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας LNG του Κατάρ από τους σημερινούς 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (MTPA) σε 110 MTPA, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα LNG στον κόσμο, δήλωσε η Sinopec.

«Η συνεργασία θα βοηθήσει τη Sinopec να βελτιστοποιήσει το μείγμα κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και να εξασφαλίσει έναν μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο εφοδιασμό καθαρής ενέργειας στο έθνος. Η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα άλλο μοντέλο διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κατάρ», δήλωσε η Sinopec.

Η Κίνα επιδιώκει αυξημένες εισαγωγές LNG από το Κατάρ, τον κορυφαίο προμηθευτή LNG στον κόσμο, εν μέρει για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

Ο ανταγωνισμός για το LNG έχει ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ευρώπη χρειάζεται νέες πηγές φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, το οποίο αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου. Η Ευρώπη διέκοψε τη δική της παροχή ρωσικού φυσικού αερίου επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια