Η UBS ανακοίνωσε ότι διατηρεί στις τάξεις της τον τραπεζίτη της Credit Suisse για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους, Babak Dastmaltschi, ο οποίος αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρόλο στη νέα μονάδα στο τμήμα περιουσίας του ελβετικού κολοσσού. Αυτό το τμήμα συγκεντρώνει εκ νέου μια ελίτ από ανώτερους ιδιώτες τραπεζίτες τόσο από την UBS όσο και από την Credit Suisse που χειρίζονται μερικές από τις πιο σημαντικές σχέσεις πελατών.

Η μονάδα, που ονομάζεται GWM Strategic Clients, διευθύνεται από τον Benjamin Cavalli, ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Credit Suisse, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον επικεφαλής της παγκόσμιας μονάδας πλούτου της UBS, Iqbal Khan. Ο πρώην επικεφαλής της UBS για τη Μέση Ανατολή, Ali Janoudi εντάχθηκε επίσης στην ομάδα ως εκτελεστικός πρόεδρος. Ο Dastmaltschi θα έχει τίτλο εκτελεστικού αντιπροέδρου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο «στόχαστρο» των ελβετικών αρχών η εξαγορά της Credit Suisse

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η UBS προσπαθεί να διατηρήσει πολλά από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Credit Suisse μαζί με το Portfolio και τις σχέσεις με τους πλούσιους πελάτες τους. Ωστόσο, η απόφαση να ενταχθεί ο Dastmaltschi, ο οποίος έκανε το όνομά του γνωστό στον τομέα των ιδιωτικών τραπεζικών υπηρεσιών εξυπηρετώντας μεγιστάνες που προέκυψαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να εγείρει ερωτηματικά. Η UBS και η Credit Suisse συγκαταλέγονται σε μια ομάδα τραπεζών που αντιμετωπίζουν έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων σε Ρώσους.

Και οι δύο τράπεζες έκλεισαν πλήρως τις δραστηριότητές τους που σχετίζονται με τη Ρωσία μετά την επιβολή περισσότερων κυρώσεων τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αμπράμοβιτς, Ουσμάνοφ

Ο Dastmaltschi ήταν για πολλά χρόνια στην Credit Suisse ο αγαπημένος τύπος για μερικούς από τους πιο εξέχοντες ολιγάρχες που ήταν κοντά στο Κρεμλίνο και στους οποίους επιβλήθηκαν αργότερα κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αλισερ Ουσμάνοφ και Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα, ο Αμπράμοβιτς τον χρησιμοποίησε για να τον βοηθήσει στην αποτυχημένη τελικά προσπάθειά του να εξασφαλίσει διαμονή στο ελβετικό θέρετρο Verbier.

Το 2014, όταν οι συναλλαγές με τη Ρωσία ήταν ολοένα και περισσότερο γεμάτες παγίδες και κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Dastmaltschi έστρεψε την προσοχή του σε πελάτες στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ευρώπη. Έγινε επίσης μέλος της ηγεσίας μιας στρατηγικής ομάδας που εξυπηρετούσε τους σημαντικότερους πελάτες της Credit Suisse.

Στο αποκορύφωμά της, η Credit Suisse διαχειριζόταν πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, αριθμός που άρχισε να μειώνεται μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός ανερχόταν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, 50% περισσότερο από την UBS.

Αμερικανοί γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για αυτό που χαρακτηρίζουν ως «χλιαρή» επιβολή των κυρώσεων από την Ελβετία και απροθυμία να ενταχθεί στο πρόγραμμα Kleptocapture που έχει σχεδιαστεί για την εφαρμογή ειδικών κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Credit Suisse και η UBS ήταν μεταξύ πολλών τραπεζών που κλήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την υποψία ότι κάποια από τα στελέχη τους μπορεί να βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια