Η Ιαπωνία μπορεί να βρίσκεται σε σημείο καμπής στην 25χρονη μάχη της με τον αποπληθωρισμό, καθώς οι αυξήσεις τιμών και μισθών δείχνουν σημάδια διεύρυνσης, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Η αισιόδοξη αυτή άποψη απηχεί εκείνη της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), η οποία είπε ότι η εταιρική συμπεριφορά καθορισμού των τιμών και των μισθών αλλάζει και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή κατάργηση της τεράστιας δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης της χώρας.

«Η Ιαπωνία έχει δει αυξήσεις τιμών και μισθών να διευρύνονται από την άνοιξη του 2022. Τέτοιες αλλαγές υποδηλώνουν ότι η οικονομία φτάνει σε σημείο καμπής στην 25ετή μάχη με τον αποπληθωρισμό», ανέφερε η κυβέρνηση στην ετήσια οικονομική Λευκή της Βίβλο.

Σε υψηλό 42 ετών ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία

«Δεν πρέπει να απορρίψουμε το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από τον αποπληθωρισμό», καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και οι αντιλήψεις του κοινού για τις επίμονες μειώσεις των τιμών μειώνονται, ανέφερε.

«Για τον προσδιορισμό της τάσης του πληθωρισμού, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις τιμές των υπηρεσιών», καθώς αντικατοπτρίζουν την εγχώρια ζήτηση και τους μισθούς πιο έντονα από τις τιμές των αγαθών, αναφέρει η έκθεση.

Αλλαγή του τόνου

Η αλλαγή του τόνου στους κινδύνους αποπληθωρισμού υπογραμμίζει τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων και η σύσφιγξη της αγοράς εργασίας αυξάνουν τον πληθωρισμό και εντείνουν τις ανησυχίες του κοινού για υψηλότερα έξοδα διαβίωσης.

Ο βασικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών στο 4,2% τον Ιανουάριο και παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ για 16 συνεχείς μήνες τον Ιούλιο , καθώς περισσότερες εταιρείες μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.

Οι εταιρείες πρόσφεραν φέτος τον υψηλότερο μισθό τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέφυγε να κηρύξει επίσημα τέλος στον αποπληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτεί όχι μόνο υποκείμενες αυξήσεις τιμών, αλλά σαφείς ενδείξεις ότι η Ιαπωνία δεν θα επιστρέψει σε περιόδους πτώσης των τιμών.

«Πρέπει να εξαλείψουμε την κολλώδη αποπληθωριστική νοοτροπία που πλήττει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί στενά με την BOJ για να επιτύχει σταθερή αύξηση των μισθών.

Από τότε που κήρυξε την Ιαπωνία σε κατάσταση αποπληθωρισμού το 2001, η κυβέρνηση έχει θέσει τις τελικές μειώσεις των τιμών μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων πολιτικής της. Η εστίαση οδήγησε σε χρόνια μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας και συνέχισε να πιέζει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή