H Consensus Economics στη νέα της μελέτη για το μήνα Αύγουστο (Consensus Forecasts – G7 & Western Europe – August 2023) αναφέρει ότι η μεταβαλλόμενη μορφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και στο Ην. Βασίλειο είναι αξιοπρόσεκτη. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, τα νοικοκυριά, και τους δανειολήπτες και επενδυτές του ιδιωτικού τομέα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η Consensus Economics, η αίσθηση στις ΗΠΑ ότι η Fed μπορεί να σχεδιάσει μια «ήπια προσγείωση» έχει πλέον αυξηθεί. Επιπλέον, η μεγέθυνση των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι παρατηρητές της αγοράς. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Γερμανία που παλεύει με μια μικρή ύφεση, υψηλό πληθωρισμό και διαρθρωτικές αλλαγές στους κλάδους παραγωγής της.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να απελευθερωθεί από μια μακροχρόνια παγίδα ρευστότητας, αλλά η ανάδυσή της από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.

Τέλος, η καμπύλη αποδόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια σε μια περίοδο σημαντικών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δανεισμό του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 27 Ιουλίου 2023. Η αύξηση των επιτοκίων ακολουθεί ένα κύμα χαμηλής εγχώριας ζήτησης και ύφεσης στη Γερμανία.

Ο PMI της μεταποίησης για την Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησε στο 42,7, που αποτελεί χαμηλό 38 μηνών, καθώς επιδεινώθηκε από το 43,3 του Ιουνίου (τιμές κάτω από το 50 αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση και κακές προοπτικές). Η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε ελαφρά το Μάιο (+0,2% κ.ε.), αλλά υποχώρησε σε ετήσιους όρους (-2,2%).

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες εξακολουθούν να μειώνουν την κατανάλωση των νοικοκυριών, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή εν μέσω χαμηλού ύψους παραγγελιών, ενώ το λιανικό εμπόριο παραμένει στάσιμο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου μειώθηκε από 5,5% τον Ιούνιο σε 5,3%, αλλά παραμένει υπερδιπλάσιος από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η εκτίμηση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου έδειξε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά +0,3% (από τρίμηνο σε τρίμηνο), μετά από συρρίκνωση -0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia