Ακόμα και όταν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παρέμεναν υψηλές, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε κεφάλαια από μια σύμπραξη που δημιουργήθηκε με κινεζικό κρατικό κεφάλαιο για την εξαγορά αρκετών αμερικανικών και βρετανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (FT) την Τετάρτη.

Η τράπεζα της Wall Street δημιούργησε ένα ταμείο κοινοπραξίας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας, την China Investment Corporation (CIC), το 2017. Από την ίδρυσή του, το ταμείο έχει επενδύσει σε επτά διαφορετικές εταιρείες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Goldman Sachs έχει εντείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες μέσω αυτού του ταμείου, προσθέτουν οι FT.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, ξεκίνησε το Ταμείο Βιομηχανικής Συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο το 2017. Ο Blankfein δήλωσε ότι το ταμείο είχε ως στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την εμπορική ανισορροπία με την Κίνα, διοχετεύοντας κινεζικά κεφάλαια σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Goldman Sachs: Πουλάει μέρος του τμήματος διαχείρισης περιουσίας

Βασικός επενδυτής

Ο Blankfein σημείωσε επίσης ότι η CIC θα λειτουργήσει ως βασικός επενδυτής στο ταμείο, βοηθώντας ενεργά τις εξαγορασθείσες εταιρείες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εντός της Κίνας.

Το 2021, το ταμείο εξαγόρασε την LRQA, το τμήμα επιθεωρήσεων και κυβερνοασφάλειας του βρετανικού ομίλου ναυτιλίας Lloyd’s Register. Η LRQA, που ειδικεύεται στις υπηρεσίες επιθεώρησης και πιστοποίησης, δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η αεροδιαστημική, η άμυνα, η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη.

Το ταμείο έχει επίσης επενδύσει στη Nettitude, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο ethical hacking (πράξη διείσδυσης σε ένα ψηφιακό σύστημα ή σε δίκτυα για να εντοπιστούν απειλές).

Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την Cprime, μια εταιρεία συμβούλων που επικεντρώνεται στο cloud computing, και την Parexel, μια εταιρεία φαρμακευτικών δοκιμών.

Οι FT ανέφεραν ότι το ταμείο έχει επενδύσει επιπλέον στην Project44, μια νεοφυή επιχείρηση που επικεντρώνεται στην παρακολούθηση παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, στην Aptos, μια εταιρεία τεχνολογίας λιανικής πώλησης, στην Visual Comfort and Co, μια επιχείρηση παροχής φωτισμού, και στην Boyd Corporation, μια κατασκευάστρια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται σε συστήματα ψύξης με εφαρμογές μηχανικής και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού