Σε συμφωνία για την πώληση μέρους του τμήματος διαχείρισης περιουσίας σε ανεξάρτητο διαχειριστή περιουσίας έχει καταλήξει η Goldman Sachs. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ανανέωσης της στρατηγικής της, στο πλαίσιο της οποίας καταργεί κάποιες δραστηριότητες και επικεντρώνεται περισσότερο στη διαχείριση της περιουσίας των πολύ πλούσιων.

Goldman Sachs: Προς πώληση το τμήμα επενδυτικών συμβουλών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρεται το τίμημα της συμφωνίας, η πώληση στην Creative Planning αναμένεται να κλείσει κατά το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να αποφέρει κέρδος. Η Creative Planning απασχολεί περισσότερους από 2.100 υπαλλήλους στις θυγατρικές της και διαχειρίζεται 245 δισ. δολάρια σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και σε συμβουλευτικές υπηρεσίεςς.

Η τελευταία πώληση αποτελεί μέρος της αλλαγής της επιχειρηματικής στρατηγικής, βάσει της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Σόλομον αναδιοργάνωσε πέρυσι την τράπεζα σε τρία τμήματα και περιόρισε τις φιλοδοξίες για το τμήμα τραπεζικής λιανικής. Η αναδιοργάνωση αυτή, έχει στοιχίσει στη Goldman Sachs περί των 3 δισ. δολαρίων στα τελευταία τρία χρόνια.

Το 2019 αγόρασε τον εγγεγραμμένο σύμβουλο επενδύσεων (RIA), παλαιότερα γνωστός ως United Capital Financial Partners, για 750 εκατ. δολάρια, σε μια περίοδο που διαχειριζόταν σχεδόν 25 δισ. δολάρια σε κεφάλαια.

Η δραστηριότητα στην αγορά RIA είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος σε σύγκριση με τη βασική δραστηριότητα της Goldman που επικεντρώνεται στους εξαιρετικά πλούσιους.

Το τμήμα διαχείρισης της προσωπικής περιουσίας της αμερικανικής τράπεζας επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 τρισ. δολαρίων πελατών πλουσίων, οι οποίοι διαθέτουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περισσότερο των 60 εκατ. δολαρίων.

Οι πελάτες που διαθέτουν πιο μικρή περιουσία τους οποίους διαχειρίζεται το τμήμα που επιδιώκει να πουλήσει η Goldman Sachs – έχουν συνήθως περίπου 1 έως 10 εκατ. δολάρια για να επενδύσουν.

Ο Μαρκ Νάσμαν, επικεφαλής του τμήματος Asset & Wealth Management της Goldman Sachs για όλο τον κόσμο, δήλωσε στο Reuters ότι η τρέχουσα στρατηγική επικεντρώνεται στο να επενδύσει η τράπεζα περισσότερο στις βασικές δραστηριότητές της, όπως η εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία και η στρατηγική ανάπτυξης στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύς χώρος για να αναπτυχθούμε. Άρα νιώθουμε πολύ καλά με αυτό», δήλωσε ο Νάσμαν, προσθέτοντας ότι αυτά τα σχέδια είναι χωρίς μια πιθανή εξαγορά.

Η τράπεζα μπορεί να εξυπηρετήσει επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας μέσω του βραχίονα RIA και άλλων πελατών διαχείρισης περιουσίας, μέσω της Creative Planning.

Η Goldman Sachs LLC λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Weil, Gotshal & Manages LLP ως νομικός σύμβουλος της Goldman Sachs.

Η τράπεζα επιθυμεί επίσης την πώληση του τμήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, GreenSky και έχει επίσης ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος των μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων της, αφού σταμάτησε αυτό το είδος δανεισμού πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή